ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Förundersökning mot Volkswagen

  • Foto: TT
Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot Volkswagen som bland annat gäller grovt bedrägeri, enligt ett pressmeddelande. Men enskilda bilägare kommer inte få någon kompensation.

Riksenheten mot korruption hänvisar till uppgifterna om att personbilar tillverkade inom VW-koncernen försetts med manipulationsanordningar för att enbart i testmiljö visa utsläppsvärden avseende kväveoxider som underskriver gränsvärdena för EU-typgodkännande.

Sådana fordon har importerats till Sverige efter typgodkännande av den tyska myndigheten Kraftfahrt-Bundesamt.

”Fordonen har därefter av Transportstyrelsen, på grund av det tekniska underlag som tillhandahållits vrån VW-koncernen avseende bland annat utsläppsvärden, godkänts för inregistrering trots att de inte motsvarat kraven för typgodkännande”, skriver man i pressmeddelandet.

Som konsekvens har chefsåklagare Alf Johansson vid Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption valt att inleda en förundersökning ”avseende grovt bedrägeri samt brukande av osann urkund, grovt brott”. Det tilläggs att utredningen även kommer att avse förutsättningarna för åläggande av företagsbot.

Alf Johansson poängterar att förundersökningen bara har inletts och att allt prat om påföljder därmed bara är spekulationer. Om ett åtal väcks kan det däremot bli hårda följder för de ansvariga. 

"Påföljden för grovt bedrägeri är inte böter utan max sex års fängelse", säger Alf Johansson till Di.

Ett eventuellt åtal kommer inte direkt att påverka de bilägare som drabbats av Volkswagen-skandalen. I Sverige finns ingen möjlighet att väcka ett åtal som skulle kunna leda fram till att Volkswagen tvingas ersätta dem.

"Det sköter Volkswagen själva, utgår jag ifrån", säger Alf Johansson.

Utredningen kommer att göras i samråd med utländska myndigheter, och Volkswagens svenska dotterbolag har meddelat att man kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen.

Sälja bilen? Vi hjälper dig! Så mycket kan du få! (Extern tjänst)

Tyck till