ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Europas bästa arbetsmarknader

  • Tallinn. Estland hör till de som erbjuder bäst jobbmöjligheter i Europa. Foto: AP
Låg andel arbetslösa och hög andel toppjobb kännetecknar länderna som har Europas bästa arbetsmarknader. Sverige kvalar inte in i kategorin, men utmärker sig gällande heltidstjänster. 

Storbritannien, Estland, Norge och Österrike erbjuder bäst jobbmöjligheter i Europa. Anledningarna är låg ungdomsarbetslöshet, bra utbud av högkvalificerade jobb och lägst andel av tillfälliga kontrakt, enligt The Telegraph.

Sämst förhållanden för arbetssökande har Grekland, Spanien och Portugal. De har högst arbetslöshet på 24, 21 respektive 12 procent. 

"Grekland, Spanien och Portugal fortsätter att kämpa mot tvåsiffrig arbetslöshet och långsam ekonomisk tillväxt. Det beror delvis på stelbenta arbetsmarknadsregler som har visat sig vara svåra att reformera", sade Andrew Chamberlain, chefsekonom på Glassdoor, till The Telegraph.

Grekland och Spanien har högst andel arbetslösa under 25 år. I augusti 2015 var Greklands ungdomsarbetslöshet 47 procent. Det kan jämföras med Storbritanninens ungdomsarbetslöshet som i dag uppgår till 17 procent. 

Tillfälliga anställningskontrakt, som erbjuder lite flexibilitet, låg lön och osäkerhet, är vanligast förekommande i Spanien, Nederländerna och Portugal. I dessa länder har cirka 20 procent av arbetstagarna tillfälliga kontrakt. Det kan jämföras med samma siffra i Storbritannien som är sex procent. 

Andelen deltidsarbetande, som skulle vilja arbeta heltid, har ökat i de flesta europeiska länder sedan 2008. Undantagen är Tyskland, Belgien och Sverige. Andelen ofrivilliga deltidsarbetande är högst i Italien, Spanien och Irland, där cirka var tionde arbetstagare önskar att de hade en heltidsanställning. 

Tyck till