ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Academedia går in i Tyskland

  • Academedias vd Marcus Strömberg.

Friskolejätten Academedia vill erövra den tyska förskolemarknaden. I ett första steg köper företaget en tysk förskola i München för motsvarande cirka 60 Mkr. En börsnotering av företaget är aktuell först efter sommaren, enligt EQT-partnern Harry Klagsbrun.

Academedia, med drygt 60.000 elever på för- och grundskolor samt gymnasier, diversifierar sin affär och köper ett tyskt förskoleföretag med sju förskolor i München. Den tyska verksamheten har 170 anställda, 450 barn i åldrarna sex månader till sex år. Årsomsättningen ligger runt 100 miljoner kronor och rörelsemarginalen på cirka  6-7 procent. De två tyska ägarna Uwe Hedendom och Dagmar Nietze har fått betalt i aktier och pengar. Enligt uppgift till Dagens industri har Academedia betalat motsvarande cirka tio gånger rörelsevinsten för förskolan, det vill säga cirka 60 Mkr.

”Vår plan i Tyskland är att på fem år omsätta en halv miljard i Tyskland”, säger Academedias vd Marcus Strömberg och pekar ut Hamburg och Berlin som andra intressanta städer. Och Academedia vill växa genom fortsatta förvärv i Tyskland.  

"Tidigare har man börjat från 3-års ålder i Tyskland. Nu har man velat flytta på det här, så att man kan börja när man är ett år. Vill man skapa ett mer jämställt samhälle måste man erbjuda förskola tidigare”, fortsätter han. 

Men någon ytterligare information om den planerade börsnoteringen av Academedia, ger inte vd:n. Academedia ägs av riskkapitalbolaget EQT, där Wallenbergkontrollerade Investor är största investerare.

”Tyskland har varit viktigt för EQT.  Det kan hända att EQT vill fortsätta att utveckla företaget ett tag till”, säger Marcus Strömberg.

Academedia meddelade den första september i fjol att skolföretaget förbereder sig för ett ägarskifte. Börsen var den mest sannolika utgången för företaget som 2014-2015 omsatte över 8 miljarder kronor, enligt skolad:n. Men potentiella ankarinvesterare upplever att riskkapitalbolaget skyndat långsamt. En försvårande omständighet är att investeringar i skolsektorn är politiskt känsliga, enligt en företrädare för en stor institution.  

”Vi har jobbat med det här tyska förvärvet ganska länge, nu har det blivit klart. Det var ett viktigt steg. Nu kommer vi jobba med att ta hand om förvärvet. Ett bra läge för bolaget är när vi känner att vi har fått vår tillväxtplan i Tyskland på plats. En börsnotering kan bli aktuellt tidigast någon gång efter sommaren”, säger EQT-partnern Harry Klagsbrun och ägaransvarig för Academedia.

Tyck till