ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Willem Buiter: "En farlig verklighetsbild"

  • Citis globala chefsekonom Willem Buiter. Foto: Jesper Frisk

Investerare måste acceptera en lägre avkastning för att inte springa rätt in i nästa kris. Det säger storbanken Citis globala chefsekonom Willem Buiter som också varnar för den svenska bostadsmarknaden.
"Marknaden har en felaktig verklighetsbild och det är farligt om den består."

För ett år sedan gjorde du prognosen att vi stod inför ett turbulent år – är det så du kommer minnas 2015?
"På ett sätt – ja. Men det har inte varit så oroligt som det mycket väl kunde ha blivit. De lokala kriser som vi sett, i Grekland till exempel, har inte fått samma spridning som jag trodde. 

"Ett skäl är att centralbankerna har agerat bombmattor – de har kvävt alla orosmoment med fortsatt hög likviditet. Och den expansiva penningpolitiken har blivit som en enorm lugnande napp för finansmarknaden att suga på."

Vad betyder det när nappen tas bort, hur betydelsefullt är det att Federal Reserve har börjat höja räntan?
"Feds första höjning har betydelse så till vida att hälften av alla handlare på Wall Street är för unga för att ha upplevt en räntehöjning och än mindre en hel räntehöjningscykel. Annat än det är det varken särskilt förvånande eller särskilt betydelsefullt."

Hur oroade ska vi vara för att räntorna på amerikanska högriskobligationer har stigit snabbt?
"På ett sätt är det inte särskilt oroande. De bolag och fonder som har problem inom det segmentet är inte systemviktiga och än så länge går förlusterna kopplade till deras upplåning att hantera. På ett annat plan är det mer oroväckande. Utvecklingen visar nämligen att företag med dålig kreditkvalitet har kunnat låna för mycket och det till löjligt låga räntor, något som beror på dåligt omdöme hos både låntagare och långivare."

Hur farlig är den överdrivna utlåningen?
"Problemet är att finansmarknaden inte verkar acceptera att den riskfria avkastningen är lägre i dag. Den riskfria räntan har sjunkit till nära 0 från de 4 procent som gällde förut. Trots det ligger avkastningskraven hos investerare, placerare och fondförvaltare kvar på betydligt högre nivåer. Det har lett till en desperat jakt på avkastning som har fått många att ta på sig betydligt mer risk än tidigare."

"Marknadsaktörer tycks tro att bara för att räntan är låg så är risken också låg. Men det stämmer inte. Det här tycker jag visar på en kognitiv dissonans - att marknaden har en felaktig verklighetsbild - och det är farligt om den består."

"Nu kommer vi att ha fortsatt låga riskfria realräntor under lång tid framöver i spåren av en seg tillväxt i världsekonomin. Det betyder dåliga tider för sparare och bra för dem som lånar. Men om folk inte förstår det eller är ovilliga att acceptera det så går vi rakt in i nästa kris."

Har centralbankerna gjort fel som har hållit så låga räntor?
"Centralbankerna kunde knappast ha agerat särskilt annorlunda. Utan de senaste årens expansiva penningpolitik hade arbetslösheten varit betydligt högre och tillväxten ännu lägre. De bubbeltendenser som har dykt upp på den amerikanska marknaden har uppstått eftersom USA saknar makrotillsynsverktyg och eftersom den senaste regleringen av finansmarknaden har varit misslyckad."

Bubblar samma risker under ytan på andra håll?
"Europa ligger två år efter i den här konjunkturcykeln och har till skillnad från USA dessutom vissa makrotillsynsverktyg och därför har problemen inte växt sig lika stora där."

"Vissa länder – till exempel Sverige, Danmark, Nederländerna och även Australien och Kanada – brottas däremot med en hög skuldsättning hos hushållen. Och utan åtgärder kommer det att leda till en finansiell kris förr eller senare. Men beslutsfattarna tycks ha somnat till och genomför inte de åtgärder som behövs."

Hur ser du på den svenska bostadsmarknaden, är vi nära nästa kris?
"Den kraftiga prisuppgången talar för att ni har en bubbla på bostadsmarknaden. Hushållen har kunnat låna på ett sätt som jag känner igen väl från Nederländerna: det är vårdslöst och farligt (Willem Buiter är amerikansk/brittisk medborgare men född i Nederländerna – ett land som har haft en kraftig sättning på bostadsmarknaden, Di:s anm.)." 

"Jag förstår inte varför övervakningsmyndigheten inte agerar. Hela situationen är så förutsägbar och kan bara sluta på ett smärtsamt sätt."

"Jag förstår att ingen folkvald regering vill avbryta en trevlig fest. Men det är därför det finns myndigheter som ska reglera och övervaka finansmarknaden. Det är – som den tidigare Fedchefen William McChesney Martin sagt – deras ansvar att avbryta festen genom att ta bort punschskålen precis när det är som roligast."

Borde Riksbanken höja sin styrränta för att dämpa utvecklingen på bostadsmarknaden?
"Det är en helt annan fråga. I Sverige finns ingen inflationsrisk i dag och ekonomin har fortfarande en bit kvar till full sysselsättning. Därför finns inget skäl att ha en högre ränta. Om dagens låga ränteläge ger upphov till en överdriven upplåning så är lösningen att använda makrotillsynsverktyg och regelverk för att hantera det. Till skillnad från exempelvis USA så finns ju sådana verktyg i Sverige."

Tyck till