ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tre skarpa S-krav på regeringen

  • Foto: Emil Langvad / TT

Kritiken mot id-kontrollerna fortsätter att växa. Socialdemokraternas tyngsta företrädare i Skåne har nu överlämnat tre skarpa krav på regeringen. Samtidigt svarar infrastrukturminister Anna Johansson på den interna S-kritiken.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hade på måndagsförmiddagen ett möte med sin danska kollega Christian Schmidt i Köpenhamn.

Senare under dagen åkte hon vidare till Malmö för att träffa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Henrik Fritzon (S), ordförande för Region Skåne.

På dagordningen stod de svenska id-kontrollerna, som fått hård kritik på båda sidor om sundet.

Henrik Fritzon hade tre skarpa krav med sig till mötet med Anna Johansson. För det första kräver han att regionen får ekonomisk kompensation.

Totalt handlar det om cirka 15 miljoner kronor i månaden, om man lägger ihop direkta kostnader för själva kontrollerna med förlorade intäkter till följd av minskat resande.

”Det är inte rimligt att skånska skattebetalare ska stå för det själva”, säger han.

För det andra vill Henrik Fritzon att id-kontrollerna tas bort så snart som möjligt, eftersom förseningarna ställer till det för många pendlare i regionen.

”Om det här pågår under en längre tid är jag väldigt orolig för att det här faktiskt ska skada vår arbetsmarknad”, säger han.

Det tredje kravet är att skrota gränskontrollerna i Hyllie på den svenska sidan gränsen, och samordna dessa insatser med id-kontrollerna på den danska sidan i Kastrup.

”Det känns inte rimligt med två moment som försenar trafiken. Jag har framfört till regeringen att vi måste samordna det så att vi bara har en kontroll”, säger Henrik Fritzon.

Anna Johansson beskriver det som ett bra möte, men vill samtidigt inte ge några löften till sina partikamrater i Skåne.

Det är enligt infrastrukturministern oklart om det ens går att samordna gränskontrollerna i Hyllie – där svensk polis kontrollerar personer som reser in i landet – med kontrollerna i Kastrup. Hon kan heller inte säga hur länge id-kontrollerna blir kvar.

”Det har helt och hållet att göra med hur snabbt vi ser att vi får kraftigt minskade strömmar av asylsökande som kommer den vägen till Sverige”, säger Anna Johansson.

Även när det gäller kravet på ekonomisk kompensation är hon försiktig med att lova för mycket.

”Jag har stor respekt för att kravet framförs och vi tittar på det. Men det finns inga löften i sammanhanget”, säger Anna Johanson.

Hur ser du på den interna kritik som finns inom ditt parti i Skåne?

”Det finns också en stor förståelse för att regeringen vidtar det här åtgärderna. Det är inte bara så att Öresundsregionen drabbas av id-kontrollerna, regionen har även tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet”, säger Anna Johansson.

”Jag uppfattar nog inte att det är så stark kritik, men det är klart att man har lite olika ingångar i frågan”, fortsätter hon.

Katrin Stjernfeldt Jammeh står bakom kraven från Henrik Fritzon och Region Skåne och anser att dessutom att det behövs en nationell Öresundsstrategi.

”Den behövs generellt, men den behövs ännu mer akut när man nu infört ett nytt gränshinder”, säger hon lyfter särskilt fram behovet bättre infrastruktur och ökat bostadsbyggande.

Kommunstyrelseordföranden är nöjd med mötet med Anna Johansson och uppfattar det som att ministern är införstådd med de problem som id-kontrollerna skapar i regionen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh varnar för konsekvenserna om id-kontrollerna blir kvar för länge.

”På lång sikt så tror jag att det skulle skada tillväxttakten. Om man som pendlare ser att den här situationen med förlängda resor håller i sig väldigt länge, så tror jag att fler skulle överväga att söka nya jobb” säger hon.

Tyck till