ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sverige ingår försvarsavtal med Danmark

Sverige ingår ett nytt försvarsavtal med Nato-grannen Danmark. Länderna kommer bland annat att utbyta information och använda varandras flygbaser, rapporterar Dagens Nyheter.

Avtalet ska undertecknas av den danska försvarsministern Peter Christensen och Peter Hultqvist.

"Fördelen är att vi kan använda varandras infrastrukturer. Genom att gemensamt arbeta med lägesinformations och informationsutbyte har vi hela tiden en gemensam bild av vad som händer i Öresundsregionen", säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Avtalet, som skrivs under på torsdag, gör det möjligt för ländernas stridskrafter att i fredstid använda flygbaser, hamnar och utbyta information, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till tidningen.

Under 2014 rapporterades om incidenter när ryska signalspaningsplan varit nära att kollidera med passagerarflyg nära Kastrup. Dessa händelser har enligt Hultqvist drivit på avtalet.

Sverige har redan ett liknande avtal med Finland.

 

 Säkerhetsläget runt Östersjön har försämrats snabbt och det ryska hotet måste tas på största allvar och mötas av en förstärkt svensk försvarsförmåga.

De sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt stora tal i Sälen på måndagen.

 

”Det som idag uppfattat som en lugn och trygg plats kan imorgon vara förvandlat till ett brinnande inferno”, så inledde Peter Hultqvist sitt anförande på rikskonferensen Folk och försvar i Sälen.

Efter snart ett och ett halvt år som försvarsminister har han snabbt blivit populär i försvarskretsar. Det handlar både om att försvaret nu får mer resurser, med 10,2 miljarder i tillskott fram till 2020, men också att försvarspolitiken har fått en ökad tyngd efter att enligt många ha varit nedprioriterad under alliansens tid vid makten.

Försvarsministern målade i talet upp en mörk bild av säkerhetsläget och varnade för Rysslands snabba upprustning.

”Det går inte att blunda för den ryska regimens auktoritära karaktär med återkommande påminnelser att de har kärnvapen och deras konsekventa upprustning och att de även är beredda att använda militärt våld för att i strid med internationell rätt uppnå sina politiska syften”, sa Peter Hultqvist och fördömde den ryska krigsföringen i Ukraina.

”Även om tiden går får det inte innebära en tillvänjning och acceptans för det auktoritära. Här måste förhållningsättet vara tydligt och klart. Annekteringen av Krim är och förblir oacceptabel”, sa han.

Försvaret är enligt Peter Hultqvist nu inne i en utvecklingsprocess där de investeringar och förstärkningar som beslutats måste verkställas. Det handlar bland annat om att en stridsgrupp placeras på Gotland och att antalet övningar ska öka. Dessutom genomförs omfattande materielinköp med allt från nya kläder och kängor till två nya ubåtar och 60 nya Jas 39 Gripen E.

Men samtidigt som försvaret nu får mer resurser ifrågasätts bilden av en förstärkt svensk försvarsförmåga av många eftersom den ryska upprustningen går så pass mycket snabbare än den svenska.

”Man kan alltid diskutera om saker och ting är tillräckliga. Men vi har nu genomfört ett trendbrott”, sa Peter Hultqvist och poängterade att det nya försvarsbeslutet började gälla så sent som den 1 januari i år.

”Vad vi har framför oss nu är en koncentration på verkställighet. Vi måste se till på att få leverans. Det kommer inte bli någon enkel resa utan det kommer att kräva oerhört mycket arbete.”

Tyck till