ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stort intresse för amerikanska bolag

  • Foto: Richard Drew/TT

På måndagen inleds den amerikanska rapportfloden med aluminiumtillverkaren Alcoa. Enligt nätmäklarna Nordnet och Avanza har svenskarnas intresse för amerikanska aktier ökat kraftigt det senaste året.

Börsåret 2016 har fått en tung start i spåren av att marken skakat under de kinesiska börserna. På måndagen är det dock dags att flytta sitt fokus till andra sidan atlanten när den amerikanska rapportfloden tar sin början. Förste man till rakning är i vanlig ordning Alcoa som presenterar sitt bokslut efter New York-börsens stängning.

Svenska sparare har blivit allt mer aktiva i den amerikanska marknaden de senaste åren och det finns många punkter att hålla koll på den kommande rapportfloden.

”Det stora för mig är hur investeringarna ser ut och om de lyckas hålla uppe vinstnivåerna. Om vi ser på industrin har den det betydligt tuffare än tjänstesektorn och konsumtionssektorn. Det är en följd av det låga oljepriset som innebär att oljeindustrin drar ner på investeringarna medan det är en enorm boost för konsumtionen”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

De populäraste amerikanska aktierna hos Nordnet är teknikjätten Apple följt av jordbruksföretaget Sino Agro Food.

”Det har varit jättehög aktivitet både för USA-fonder men framförallt på aktiesidan. När du investerar i ett amerikanskt bolag gäller det att tänka på att du får en investering i dollar. Sen är det viktigt att tänka på att inte betala för mycket i courtage och kostnad för valutaväxling”, säger Joakim Bornold.

Även hos Avanza har intresset för amerikanska aktier gått som en raket. Under 2015 gjordes det i genomsnitt 80 procent fler affärer i månaden än under 2014. Bland de tio populäraste aktierna ökade antalet aktieägare med i snitt 204 procent.

”I USA sparar vi helt annorlunda än hemma i Sverige. Historiskt har det varit mest teknikbolag och konsument. Senaste halvåret är det klart mest av det senaste. Höstens magneter är Walt Disney och Starbucks medan Alibaba har tappat och nu har 36 procent färre aktieägare”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Totalt har antalet Walt Disney-ägare på Avanza ökat med 665 procent under 2015 medan Starbucks ökat med 309 procent. Även hos Avanza är Apple den mest ägda amerikanska aktien följt av Tesla Motors.

”I takt med att svenskarnas kärninnehav i folkaktier som Ericsson, Telia Sonera och H&M varit en besvikelse senaste året så har USA-aktierna lockat allt mer. Vi ser också att yngre aktieägare letar sig till USA”, säger Claes Hemberg.

För dig som investerar i amerikanska aktier med utdelning kan det vara värt att tänka på att det skattemässigt är fördelaktigt att ha aktierna i en kapitalförsäkring.

”I en kapitalförsäkring så hjälper försäkringsbolaget till att få tillbaka 50 procent av den skatt som är dragen på utdelningen i USA. I en ISK eller en vanlig depå behöver du ansöka om det själv så det blir betydligt mer jobb”, säger Joakim Bornold.

De tio mest ägda amerikanska aktierna hos Avanza

Bolag Rapportdag
1. Apple 26/1
2. Tesla Motors 10/2*
3. Berkshire Hathaway 26/2*
4. Walt Disney 9/2*
5. Starbucks 21/1
6. Netflix 19/1
7. Johnson & Johnson 26/1
8. Coca-Cola 9/2*
9. Alphabet 1/2
10. Reality Income 10/2
De tio mest ägda amerikanska aktierna hos Nordnet

Bolag Rapportdag
1. Apple 26/1
2. Sino Agro Food 15/3
3. Facebook 27/1
4. Tesla Motors 10/2*
5. Berkshire Hathaway 26/2*
6. Citigroup 15/1
7. Bank of America 19/1
8. Alphabet 1/2
9. Amazon 4/2*
10. Coca-Cola 9/2*

Källa: Nordnet och Avanza. *: Datumet är ännu inte officiellt utan är en uppskattning av Nasdaq.

Tyck till