ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stand Out: Våga välja jobbet

Många kvinnor blir dömda för att de prioriterar jobb framför familj. Sluta omges av fördömare och våga lita på att du vet bäst. Det säger Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Stand out! med Natalia Brzezinski.

Alice Bah Kuhnke är kultur- och demokratiminister i Sveriges nuvarande regering. Men de allra flesta känner även igen henne från hennes uppdrag inom näringslivet och media.

Hon började sin karriär vid början av 1990-talet som programledare för bland annat SVT:s Disneyklubben och Söndagsöppet. Efter tv-karriären har hon bland annat varit generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt. 

I veckans avsnitt av podcasten Stand Out! med Natalia Brzezinski berättar Alice Bah Kuhnke hur hon tidigt fick lära sig att kämpa och hur det har lärt henne att alltid ligga steget före.

"Jag vet att jag utmärker mig eftersom jag har gjort det hela livet. I hela mitt liv har jag sett mina styrkor och utvecklat dem, eftersom folk har velt ta dem ifrån mig", säger hon.

Alice Bah Kuhnke är öppen med att hon är en bättre politiker än mamma och enligt henne ska kvinnor inte behöva stå ut med negativa kommentarer om de prioriterar en jobbresa framför tid med familjen. 

"Vad de säger är: 'Du älskar inte ditt barn, du är en dålig mamma och du är självisk.' Det här håller kvinnor tillbaka och de som säger så vill inte att kvinnor ska lyckas. Det är dumt ur ett nationalekonomiskt perspektiv", säger hon och påpekar att varje mamma vet vad hennes barn behöver. 

Alice Bah Kuhnke säger att lagtsiftning, om till exempel kvotering, är ett alternativ om inte företag gör mer för att få fler kvinnor på ledande positioner, och att den största utmaningen är att förändra normer och könsroller. 

Spar 100-tals timmar på jobbsöket med Di KarriärPush! (Extern tjänst)

Tyck till