ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Dollarn tappade ytterligare

Amerikanska statspappersräntor fortsatte något nedåt i fredagens avslutande USA-handel i takt med att börsmarknaderna gav upp inledande nedgångar och avslutade en redan usel vecka med nya fall. Samtidigt sjönk dollarn ytterligare mot andra större valutor, framför allt japanska yen.

När USA-marknaderna stängde noterades tioårsräntan till 2,12 procent, ner från 2,14 procent vid svensk stängning och 2,29 procent som högst när årets handel inleddes i måndags.

"Det finns inte mycket förtroende för ett scenario som säger att allt kommer att bli bra. Räntorna kommer inte att sluta mycket högre om Kina, råvaror och kreditoro blir allt större frågor", sade Jeffrey Rosenberg, chefsräntestrateg vid BlackRock i New York, till Bloomberg News.

Tidigare på fredagen steg USA-räntorna något efter en oväntat stark sysselsättningsrapport för december. Antalet sysselsatta steg med 292.000 personer samtidigt som utfallen för de två föregående månaderna justerades upp med totalt 50.000 personer.

En svaghet i rapporten var dock att timlönerna var oförändrade, vilket antyder att det ännu inte kommer något inflationstryck från arbetsmarknaden. Wall Street Journal noterar att den genomsnittliga timlönen faktiskt sjönk 1 cent, till 25,24 dollar, vilket var den första nedgången sedan slutet av 2014.

Måndagens USA-agenda bjuder på LMCI för december, ett index som mäter förändringen i arbetsmarknadsförhållandena på månadsbasis. Senare i veckan riktas USA-intresset kanske främst mot torsdagens detaljhandelsrapport för december samt fredagens industriproduktionsdata för samma månad.

Data på lördagen visade att KPI-inflationen i Kina steg till 1,6 procent i december, från 1,5 procent i november, vilket var i linje med analytikernas prognos. Producentpriserna sjönk samtidigt 5,9 procent på årsbasis, oförändrat från i november och lägre än väntade -5,8 procent.

I Asien inleddes måndagens handel med ny oro, markanta nedgångar på öppna börser (Tokyo stängt) och fortsatta nedgångar i oljepriserna.

"Marknaden är oroad över Kinas finansiella stabilitet, investerare söker bättre visibilitet om hur den nya valutaregimen kommer att fungera", sade Matthew Sherwood, chefstrateg vid Perpetual Ltd i Sydney till Bloomberg News.

Kinas centralbank, PBOC, sänkte dock referenskursen för USD/CNY (höjde värdet för yuanen) marginellt för andra dagen i rad på måndagen, till 6:5626 från 6:5636, något som enligt analytiker kan ses som ett försök att dämpa valutaoron.

Sänkningen av referenskursen kan också vara en respons på att China Foreign Exchange Trade System, CFETS, valutaindex, som beräknas utifrån yuanens (renminbins) växelkurs mot en korg av valutor, noterades under 100 (99,96) för första gången på fredagen. PBOC kan vilja försöka sätta referensvärdet för yuanen på nivåer som gör att CFETS valutaindex håller sig nära 100, vilket skulle vara samma nivå som i slutet av 2014 och något lägre än de 100,94 som noterades i slutet av 2015.

Kursen på offshoreyuan, CNH, försvagades i måndagens tidiga handel men stärktes efter att PBOC meddelat dagens referenskurs förr USD/CNY. Samtidigt vände också dollarn upp mot andra större valutor efter att ha inlett måndagen med ytterligare försvagning.

Måndagens Europaagenda bjuder på december-KPI från Danmark, klockan 9.00, och Norge, klockan 10.00. Senare i veckan riktas intresset kanske främst mot torsdagen, med räntebesked från Bank of England och protokollet från ECB:s rådsmöte i december.

På torsdagen redovisar också SCB svenska konsumentpriser i december; enligt SME Direkts enkät är risken att utfallen för såväl KPI som KPIF kommer in lägre än Riksbankens tydligt nedjusterade prognoser från i december.

  måndag 5.55 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 8:5103 (8:5065) EUR/USD 1:0914 (1:0897)
EUR/SEK 9:2880 (9:2688) USD/JPY 117:39 (117:85)
Jp obl 2 -0,02 (-0,02) Jp obl 10 0,23 (0,23)
Ty obl 2 -0,40 (-0,40) Ty obl 10 0,51 (0,51)
US obl 2 0,93 (0,94) US obl 10 2,12 (2,14)

 

Tyck till