ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Putin: Sanktionerna skadar Ryssland

  • De amerikanska och europeiska sanktionerna görs på grund av konflikten mellan proryska separatister och ukrainska styrkor. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Vladimir Putin uppger att Rysslands ekonomi skadas av västvärldens sanktioner och de fallande energipriserna. Samtidigt efterlyser han större samarbete med väst i kampen mot terrorismen.  

Enligt Rysslands president Vladimir Putin skadas landet av västvärldens ekonomiska sanktioner, skiver EU Business

"Gällande våra möjligheter på den internationella finansmarknaden har sanktionerna påverkat Ryssland avsevärt", sade han i en längre intervju på måndagen med den tyska tidningen Bild, i vilken han liknade EU:s sanktioner vid "de absurdas teater."

De amerikanska och europeiska sanktionerna görs på grund av konflikten mellan proryska separatister och ukrainska styrkor som har krävt mer än 9000 liv sedan i april 2014. 

I december meddelade EU att sanktionerna förlängs med sex månader med hänvisning till att fredsavtalet som har slutits mellan Moskva och Minsk inte har följts.

Enligt Vladimir Putin är det dock de fallande energipriserna som orsakar allra störst skada för Rysslands ekonomi just nu.

"Vi förlorar farligt stora exportintäkter på olja och gas, som vi enbart delvis kan kompensera för på annat håll", sade han.

"Men allting har en positiv sida: Om du tjänar så många petrodollar - som vi en gång gjorde - att du kan köpa vad som helst utomlands, bromsar det utvecklingen i ditt eget land", fortsatte han.

Rysslands ekonomi kommer gradvis att stabiliseras, enligt Vladimir Putin.

"Förra året hade BNP fallit med 3,8 procent. Inflationen är ungefär 12,7 procent. Handelsbalansen är dock fortfarande positiv. För första gången på många år exporterar vi mycket varor med ett högt värde, och vi har mer än 300 miljarder dollar i guldtillgångar", sade han. 

Samtidigt efterlyser Vladimir Putin och Ryssland, som har bombat i Syrien sedan den 30 september, större samarbete med väst i kampen mot Islamiska staten (IS).

"Ja, vi borde samarbeta mer och nära i kampen mot terrorismen, som är en stor utmaning", sade han.

Tyck till