ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Pressat Indiska ansöker om rekonstruktion

  • Indiskabutik i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT
Julhandeln blev sista droppen för Indiska. Nu har kläd- och heminredningskedjan ansökt om rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt.

Det över 100 år gamla bolaget Indiska har lidit av sortimentsbrister och otur med vädret enligt ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen. Årets julhandel blev en besvikelse och bolaget har därför lämnat in en ansökan om rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt på måndagen. 

För att bättre på lönsamheten väntar nu en översyn av sortimentsstrategin och effektiviseringsåtgärder som arbetats fram under den senaste månaden.

”Jag är övertygad om att Indiska har stor potential men för att kunna förverkliga den behöver vi tillsammans genomföra den förändringsplan som tagits fram och det är endast möjligt under en rekonstruktion”, skriver vd David Rönnberg, som tillträdde i december förra året, i pressmeddelandet.

Indiska Magasinet ägs av familjen Thambert genom ett holdingbolag. Bolaget har inte publicerat någon rapport för 2015 men har dragits med förluster de senaste åren. 2014 gjorde Indiska en förlust på 6,5 miljoner kronor.

Under året skulle kedjan ha öppnat en andra butik i Tyskland och ytterligare två i Finland. Butiksöppningarna tycks dock ha fått läggas på hyllan. Nu kommer bolaget stänga olönsamma butiker. Det framgår inte om svenska butiker kommer att beröras men så sent som 2014 stängdes en olönsam butik i Stockholmsområdet. Indiska har i dag drygt 700 anställda.

”Det är mycket beklagligt att vissa medarbetare behöver lämna företaget men det är ett nödvändigt led i att säkerställa företagets framtid”, säger styrelseordförande Patrik Tillman enligt pressmeddelandet. 

Tyck till