ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

New York: Stark slutspurt gav plus

Wall Street låg länge tydligt på minus i måndagens session men lyckades återhämta sig i sluthandeln och stänga lätt på plus.

En kollaps i oljan bromsade utvecklingen, medan Kinaoron avtog till förmån för intresse kring rapportsäsongen som inleddes med Alcoa efter börsstängning.

Vid stängning hade Dow Jones stigit 0,3 procent till nivån 16.397, medan Nasdaq var 0,1 procent lägre vid 4.637. S&P 500 steg 0,1 procent till 1.923.

Omkring 980 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.300 miljoner på Nasdaq.

"Kina lär minska i betydelse för marknaden i och med att landet börjat hantera sin ekonomiska situation. I takt med att uppmärksamheten skiftas från Kina mot rapportsäsongen kan det skapa en bättre ton i marknaden", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg.

Inom S&P500-index var energi den sämst presterande sektorn till viss del beroende på att oljan rasade över 6 procent och koppar 2 procent. Oljetungviktarna Exxon och Chevron var ned cirka 1 procent vardera medan gruvjätten Freeport McMoran rasade 20 procent.

Hälsovårdsrelaterat gick också svagt med bland annat press från läkemedelsbolaget Celgene vars nya vd sänkt helårsprognosen.

Bättre gick det för de stora teknikbolagen som bidrog till att index höll sig marginellt på plus. Apple, som föll 8 procent föregående vecka, stängde 1,6 procent högre och Intel som rapporterar på torsdag steg 1,8 procent.

Alcoa inledde i vanlig ordning den amerikanska rapportsäsongen efter att marknaden stängt, och aktien steg 1 procent i efterhandeln. Aluminiumbolagets justerade vinst i det fjärde kvartalet blev 0:04 dollar per aktie jämfört med konsensus på 0:02 dollar per aktie. Försäljningen inkom dock något under konsensus, 5,25 miljarder dollar mot väntade 5,30 miljarder dollar. Vidare har efterfrågan för aerospace-segmentet, som är Alcoas största efter metalldelen, ökat tack vare stigande produktion av flygplan vilket tolkades som positivt.

Aktieägarna i Under Armour fick en trist start på veckan efter att aktien tappat över 6 procent. Morgan Stanley tror att sportutrustningsbolaget kommer tappa marknadsandelar, mer specifikt ibland mode för kvinnor.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 5 punkter upp till 2,17 procent.

Tyck till