ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Martin Blomgren: Finanscheferna kliver upp

  • Analys av Martin Blomgren.

Ännu ett storbolag väljer en rutinerad finanschef som vd när Jonas Samuelson efterträder Keith McLoughlin på Electrolux. Nu väntar stora utmaningar utanför hans hemmaplan Europa.

Efter att GE blåst av den stora vitvaruaffären med Electrolux i USA den 9 december i fjol frågade många sig hur länge vd:n Keith McLoughlin skulle stanna kvar som vd. Det var en drömaffär som skulle kröna hans vd-tid och som amerikan, USA-chef och med familjen boende i USA gick luften rimligen ur honom när GE drog ur pluggen innan den pågående juridiska processen var klar.

Svaret på frågan alla ställde sig blev: en månad. På måndagen meddelade han att han lämnar vd-posten den sista januari och nästan lika väntad som avgången var valet av efterträdare.

Det blir Jonas Samuelson som tar över. Därmed utses ännu en vd som har fokus på finanserna. Jonas Samuelson har en bakgrund som finanschef på fuktbolaget Munters innan han blev finanschef på Electrolux 2008.

I en lång rad av andra aktuella börs-vd:ar som har skolats i finanschefsrollen kan nämnas Ericssons Hans Vestberg, Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström – som efterträddes på Ericsson av just Hans Vestberg – samt Tele 2-chefen Allison Kirkby och Gunnebochefen Henrik Lange som gick från finanschefsposten på SKF.

I Jonas Samuelsons fall har han dock adderat flera viktiga chefsroller på sitt CV. Först som chef för enheten Global Operations och senast som ansvarig för affärsområdet Vitvaror EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Koll på siffrorna och koll på den stora och viktiga Europamarknaden med andra ord. Nu måste han som högsta chef även få koll på de stora utmaningar Electrolux står inför på i stort sett alla andra marknader. I USA ska en ny chef utses, fabriksproblem i Memphis rättas till och såren efter GE-bakslaget ska slickas. I Kina har omtaget som Keith McLoughlin tog för några år sedan inte lyckats och en ny riktning måste stakas ut. Samtidigt är de makroekonomiska utsikterna och valutasituationen en svårknäckt nöt i Latinamerika.

Det lär bli några resdagar under 2016 för Jonas Samuelson.

Tyck till