ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: Oproffsigt, Electrolux

Ett utdraget spel för gallerierna är äntligen över.

Electrolux vd Keith McLoughlin slutar, ett skifte som har varit på gång under lång tid, vilket Di:s Anders Hägerstrand har skrivit om. Men vd-bytet kunde inte verkställas förrän en ny kandidat var på plats.


Händelseförloppet i
Electrolux visar vådan av att rekrytera en utländsk chef vars familj inte vill bo i Sverige. Vissa menar att det för en direktör som är på resande fot halva året eller mer inte spelar någon roll att familjen bor i USA och hen själv i Sverige. Det stämmer inte. Den vd som inte får med sig sina närmaste flyttar till slut alltid ”hem”.

Electrolux-affären illustrerar också hur ett dåligt beslut ofta följs av flera. Och hur en styrelse som lägger för lite tid på sitt arbete blir tvehågsen och svag och därmed förstör värden för bolagets aktieägare.

Keith McLoughlin hade en plan. Hans eftermäle på Electrolux skulle präglas av en storaffär, köpet av GE Vitvaror. Styrelsen var dock tveksam redan innan fusionen presenterades, i september 2014, vilket Di beskrivit.  Redan då stod det klart att McLoughlin skulle sluta inom en realtivt nära framtid. Men ordföranden Ronnie Leten lät honom fortsätta att försöka driva igenom fusionen, trots osäkerheten om huruvida den skulle godkännas av de amerikanska konkurrenslagarna.

Den höga risken gjorde att uppköpsobjektet krävde att få 1,5 miljarder kronor i kompensation om affären stoppades. Dessutom har Electrolux lagt närmare 1 miljard på transaktionskostnader, för advokater exempelvis.

Den enda tänkbara förklaringen till att styrelsen förhöll sig passiv är att den på grund av senfärdighet, och en initialt svag egen analys, saknade alternativ till GE-affären. Bolaget och styrelsen har i stället under 1,5 år vilselett finansmarknaden med sin ogrundade optimism. Det är en lång tid.

Samtidigt har aktien tappat 30 procent av sitt värde det senaste året på grund av…tja… inkompetens eller tidsbrist eller båda delarna? Det borde ge huvudägarna en tankeställare. Modellen att låta vd:n i ett megabolag, Atlas Copco, även vara ordförande i ett annat stort företag är inte optimal.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.