ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Fler vill betala svart efter rot-sänkning

  • Efter regeringens rot-sänkning kan fler svenskar tänka sig att betala svart för hantverkstjänster. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sänkningen av rot-avdraget har lett till att allt färre svenskar väljer att betala renoveringar vitt. Konsekvenserna blir förlorade skatteintäkter och problem med försäkringsersättningen. 

Efter sänkningen av rot-avdraget, från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, är en av tre svenskar beredda att betala hantverkare helt eller delvis svart. Mer än var femte väljer att betala helt svart, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.

"Det riskerar att få negativa konsekvenser. Förutom förlorade skatteintäkter riskerar många att anlita hantverkare utan certifiering och ansvarsförsäkring, och i värsta fall utan kunskap. Det är oerhört viktigt att man bara anlitar seriösa hantverkare och får kvitton på allt. Om ett stort jobb går fel skjuter kostnaderna i höjden", säger Mats Larsson, skadeinspektör på If, i ett pressmeddelande.

Renoveringar med el och i våtutrymmen måste göras enligt branschpraxis, annars riskerar konsumenten att inte få full försäkringsersättning om en skada skulle uppstå.

"Köper man tjänsten svart för en viss summa så får man räkna med att man förbrukat chansen att få ersättning för ett badrum som borde kosta mer", fortsätter Mats Larsson.

Många husägare och bostadsrättsinnehavare utnyttjar rot-avdraget och under 2015 köptes rot-tjänster för nära 17 miljarder kronor. 

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta (Extern tjänst)