ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bowie lanserade kändisobligationen

  • David Bowie. Foto: Stephen Chernin / TT

Sångaren David Bowie avled på söndagen efter en lång tids kamp mot cancer. Utöver att revolutionera musiken så tog han även sitt nyskapande till finansmarknaden. Det skriver Bloomberg.

Det var 1997 som Bowie blev den första artisten att värdepapperisera sina framtida royaltyintäkter genom att ge ut en obligation, eller Bowie Bond som den kallades. Försäljningen drog in 55 miljoner dollar, motsvarande 469 miljoner kronor med dagens växlingskurs, skriver Bloomberg.

Obligationen hade en löptid på 10 år och gav en kupong på 7,9 procent. Säkerheten utgjordes av royaltyintäkter på musik som spelats in före 1990.

”Bowies obligationer var lika nyskapande som hans musik. De efterliknades inte bara av andra artister utan satte standarden för affärer uppbackade av en rad olika tillgångar”, säger Rob Ford, förvaltare på TwentyFour Asset Management till Bloomberg.

Arkitekten bakom obligationen var bankiren David Pullman. Andra musiker som gett ut liknade obligationer är bland annat Rod Stewart, Marvin Gaye och Iron Maiden.

Tyck till