ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sean Penn intervjuade knarkkung på rymmen

  • Foto: TT

Mitt under mexikanska myndigheters jakt på Joaquín "El Chapo" Guzmán träffade den förrymde knarkkungen skådespelaren Sean Penn för en intervju.
Lusten att göra en egen biofilm kan ha varit det som gjorde att "El Chapo" åkte fast.

Ända sedan den spektakulära rymningen i från ett högsäkerhetsfängelse i somras har mexikanska myndigheter satsat stora resurser på att jaga Guzmán. På lördagen, dagen efter hans gripande, publicerar tidskriften Rolling Stone en intervju med den ökände knarkkungen, gjord av Sean Penn.

Guzmán, som i tidigare intervjuer nekat till att syssla med brott, erkänner att han är engagerad i knarkhandel:

"Jag levererar mer heroin, metamfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar", säger han.

Intervjun har fått stor uppmärksamhet i USA där Sean Penn på lördagskvällen framträdde på en tidigare utannonserad välgörenhetsgala i Beverly Hills för Haitis jordbävningsoffer. Skådespelaren vägrade kommentera intervjun för det stora pressuppbåd som samlats.

Mötet mellan Penn och Guzmán ägde rum i oktober, på en hemlig plats i Mexiko. Deltog gjorde också den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo. Det var genom henne som Penn fick kontakt med Guzmán, sedan han hört talas om att hon var engagerad i planerna på att producera en biofilm om den beryktade rymlingen.

Enligt intervjun så hade Guzmán under tiden i fängelset överösts av erbjudanden från Hollywood, men hade beslutat att göra en egen film om sitt liv. Kate del Castillo, som spelar knarkdrottning i en tv-serie, är den enda han vill anförtro jobbet åt.

Mexikos riksåklagare Arely Gomez har sagt att det var kontakter med skådespelare och producenter inför en biofilm som bidrog till att myndigheterna kunde lokalisera knarkkungen. Hon nämnde inte några namn, men en källa uppger för nyhetsbyrån AFP att myndigheterna kände till mötet mellan Sean Penn och Guzmán och det ingick i utredningen som bidrog till fredagens gripande.

Bara några dagar efter det att intervjun hade genomförts gjorde myndigheterna en räd mot Guzmáns gömställe, men han undkom ännu en gång.

I artikeln framkommer detaljer som är genanta för den mexikanska regeringen, som redan fått ta emot mycket hån för att ha gäckats av Sinaloakartellens ledare gång på gång. Bland annat beskriver Sean Penn hur han vinkas igenom en vägspärr på väg till mötet, vilket han tror beror på att soldaterna kände igen Guzmáns son i bilen.

Tyck till