ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Island lättar på kapitalkontroller

De strikta kapitalkontroller som Island valde att införa i samband med finanskrisen håller sakta på att trappas ned.

Det senaste steget i den riktningen utgör ytterligare lättnader som gör det möjligt för landets pensionsfonder att investera 20 miljarder isländska kronor, motsvarande cirka 1,3 miljarder svenska kronor, utomlands. Det skriver Reuters.

Enligt den isländska centralbanken kommer fonderna tillåtas genomföra kapitalplaceringar under årets första fyra månader. Samma upplägg användes under andra halvan av förra året, fast då tilläts pensionsfonderna genomföra utländska köp till hälften av det nu aktuella värdet.

Island har haft rigorösa kapitalkontroller på plats alltsedan finanskrisens utbrott, en händelse som lämnade stora negativa avtryck på det egna landets ekonomi, och samtliga tre ledande banker nationaliserade som en direkt följd.

I samma veva skapades en börshysteri på hemmaplan där landets OMX Iceland All-Share Index har fördubblats i värde sedan 2010.

Tyck till