Annons

Norden: Börsrallyt smittade av sig

Efter en lugn måndag har världens börser rivstartat veckan på förnyad Kinaoptimism. Denna höll i sig även under onsdagen där Nordenbörserna bjöd på breda uppgångar med Helsingfors i täten.

Det nordiska samlingsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, steg 1,6 procent till nivån 1.523.

"Marknaden börjar verkligen tro att Kina kommer göra allt som krävs för att öka tillväxten vilket är viktigt för världsekonomin. Kina är en stor spelare så alla stimulanssignaler är positivt", sade Kim Sejdelin, aktiehandlare vid Jyske Bank, till Ritzau.

I Oslo ökade OBX-index 1,2 procent och det var mycket råvarurelaterat i topp. Dagens mest omsatta aktie var Norsk Hydro som stängde 4,7 procent högre efter en lika stark gårdag. Metallpriserna steg på bred front i spåren av Kinaoptimismen och för Norsk Hydro var det just uppgången i aluminiumpriset som fick fart på aktien.

I Köpenhamn klättrade OMXC20 1,3 procent främst med stöd av tungviktaren Maersk som ökade drygt 3 procent. På onsdagens kapitalmarknadsdag meddelade rederiet att det ska dra ned på investeringarna framöver och fokusera på organisk tillväxt vilket marknaden uppskattade.

Trots att TDC utvecklades svagare än sitt jämförelseindex med plus 1 procent fick teleoperatören uppmärksamhet på börsen. Enligt rykten är bolaget intresserat av att köpa Com Hem vilket dock ingetdera av bolagen bekräftat.

Starkast av de tre Nordenbörserna gick Helsingfors med plus 1,9 procent främst föranlett av Outokumpu som nästan klättrade 4 procent. Optimism kring Kina fick metallpriserna att stiga på bred front vilket gav lyft till stålbolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?