1515

Räntor och valutor: Räntor ned och svagae dollar

Statspappersräntorna i Europa sjönk något på måndagen och dollarn försvagades mot euron. Europabörserna var svagt upp vid den svenska räntemarknadens stängning. Handeln på alla marknader var tunnare än vanligt eftersom USA höll helgstängt på grund av Labor Day.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 2 punkter till 0,66 procent. Svenska räntor sjönk till 1-5 punkter, med tioårsräntan 4 punkter lägre, till 0,62 procent.

Kina fortsatte att vara i blickfånget. Shanghaibörsen föll 2,5 procent när den öppnade igen efter att ha hållit helgstängt både torsdag och fredag i förra veckan. Nedgången kom trots olika försök från kinesiskt håll att gjuta mod i marknaderna.

Vid G20-mötet i Ankara i helgen sade Kinas centralbankchef Zhou Xiaochuan att börskorrektionen i Kina snart är avslutad och att ekonomin inte påverkats särskilt mycket av börsturbulensen. Han sade också att yuanen håller på att stabiliseras. Även andra kinesiska höga tjänstemän var ute och signalerade tilltro till ekonomin och valutan.

"Kinesiska företrädare har gett försäkringar under helgen att detta mer eller mindre kan vara slutet på nedgången. Men det är uppenbart att marknaden är mycket bräcklig eftersom vi nu tittar direkt på kommande Fed-möte", sade Jane Foley, senior valutastrateg vid Rabobank i London, till Bloomberg News.

I Ankara kom G20-länderna överens om att undvika att bli indragna i valutakrig och att öka reformtakten för att få upp tillväxten. G20 välkomnade förstärkningen av den ekonomiska aktiviteten i vissa ekonomier, men konstaterade samtidigt att den globala tillväxten inte når upp till deras förväntningar.

Kina reviderade ned sin tillväxt 2014 med 0,1 procentenhet, till 7,3 procent och meddelande samtidigt att valutareserven sjönk rekordmycket i augusti, till följd av interventionerna på valutamarknaden för att stötta yuanen. Valutareserven minskade till 3.557 miljarder dollar från 3.651 miljarder dollar i juli.

Senare i veckan riktas intresse mot kinesiska hårddata för augusti, i form av handelsbalans på tisdagen, inflation på torsdagen samt industriproduktion, detaljhandel och fasta investeringar till helgen. Investerare håller ögonen på alla tecken på ytterligare inbromsning i den kinesiska ekonomin.

Den tyska industriproduktionen steg 0,7 procent i juli från i juni. Detta var svagare än väntade +1,1 procent i Bloomberg News enkät, men utfallet föregående månad reviderades samtidigt upp, till -0,9 procent från tidigare -1,4 procent.

Flera bedömare varnar för optimism om Tyskland och tysk industriproduktion, bland annat eftersom industrins orderingång var svag i juli. Commerzbanks drar ned sin BNP-prognos för Tyskland till 1,5 procent i år efter att deras egen "early bird"-indikator sjunkit kraftigt i augusti.

På valutamarknaden försvagades dollarn till 1:116 mot euron från 1:111 på fredagen. Dollarn försvagades även ned under 119 mot yenen, innan dollarn kom tillbaka och vid svensk stängning var i stort sett tillbaka på samma nivåer runt 119:30 som vid fredagens stängning.

Det brittiska pundet stärktes på bred front inför Bank of Englands räntebesked senare i veckan.

Kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 8:45 och tappade 1 öre mot euron till 9:43.

De amerikanska räntorna sjönk på fredagskvällen. Den tioåriga USA-räntan stängde 4 punkter ned till 2,12 procent i fredags, jämfört med svensk stängning på eftermiddagen.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?