Annons

Räntor och valutor: Svenska räntor upp

Börserna steg men på räntemarknaden var nettorörelserna relativt begränsade på onsdagen. Svenska räntor steg i spåren av nya riktlinjer från Riksgälden. Dollarn stärktes överlag.

Tyska räntor var vid svensk stängning svagt ned i kortare löptider men svagt upp i långa änden, medan periferin visade en liknande utveckling.

Det preliminära EMU-KPI visade att inflationstakten sjunkit till -0,1 procent i september från 0,1 procent i augusti, lägre än väntade 0,0 procent och det första negativa utfallet sedan mars i år (-0,1).

"Detta är inget bra scenario. Det kommer att stärka uppfattningen att ECB behöver göra mer", sade Jane Foley på Rabobank International till Bloomberg News.

Kärninflationen var däremot oförändrad på 0,9 procent i september. Inflationstakten steg för tjänster men sjönk för varor. Fallet i energipriserna utökades.

Marco Valli, Unicredit, skrev i ett kundbrev att de inte räknar med att inflationen kommer att ligga kvar i negativt territorium länge. I slutet av året kommer en stor baseffekt på energi sannolikt att pressa huvudinflationen klart över noll även om oljepriserna misslyckas med att återhämta sig från dagens nivå.

Flera ECB-ledamöter har på senare tid betonat att ECB är redo att agera, men tonat ned spekulationer om att det brådskar med åtgärder.

ECB-chefen Mario Draghi sade i ett anförande inför Europaparlamentet den 23 september att makromiljön blivit mer utmanande. Inflationen väntas förbli nära noll på mycket kort sikt, innan den stiger mot slutet av året. Det tar något längre tid än tidigare väntat för inflationen att återgå mot målet på under, men nära, 2 procent.

Avmattningen i tillväxtmarknader, en starkare euro och fallet i olje- och råvarupriser dämpar utsikterna, men det är för tidigt att bedöma om detta medför en varaktig fördröjning av den väntade inflationsbanan. ECB kommer därför att noga övervaka inkommande data. QE-programmet är flexibelt och de kan justera omfattning, sammansättning och varaktighet vid behov.

Standard & Poor's tror att ECB kommer att förlänga sitt QE-program till sannolikt mitten av 2018 och utöka det till att totalt omfatta 2.400 miljarder euro, enligt Bloomberg News. Det nuvarande programmet är tänkt att löpa till september 2016 och omfatta 1.100 miljarder euro.

Andra data på onsdagen visade att arbetslösheten i euroområdet var oförändrad på 11,0 procent i augusti, högre än väntade 10,9 procent.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 120:10 mot yenen och 1:1180 mot euron under onsdagen.

Data från Japan spädde i viss mån på spekulationerna om att Bank of Japan kommer att behöva utöka de penningpolitiska lättnaderna. På torsdagen kommer nya ledtrådar i form av Tankan-rapporten. Bank of Japan har policymöte den 7 och 31 oktober, där det senare datumet även innebär nya prognoser och därmed mer sannolikt läge för att slå till.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda har däremot inte gett några signaler om en nära förestående lättnad, utan betonat att vägen bort från deflationsriskerna är intakt.

USA-räntorna steg i den inledande Europahandeln för att därefter sjunka tillbaka under eftermiddagen. Vid svensk stängning låg den tioåriga statsobligationen på 2,07 procent, 1 punkt ned från tisdag samma tid.

ADP:s mätning av den privata sysselsättningen visade att sysselsättningen ökade med 200.000 personer i september, väntat +190.000. Uppgången var den största sedan i juni.

Mark Zandi, chefekonom vid Moody's Analytics, som tar fram statistiken tillsammans med ADP, konstaterade att den amerikanska jobbmaskinen fortsätter att producera jobb i en stark och uthållig takt.

"Trots jobbförluster i energi- och tillverkningsindustrin skapar ekonomin närmare 200.000 jobb per månad. I denna takt närmar sig full sysselsättning snabbt", sade Mark Zandi.

Chicago-PMI sjönk till 48,7 i september från 54,4 i augusti, väntat var en nedgång till 53,0.

Svenska räntor steg 1-4 punkter, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter upp på 0,73 procent.

Kronan tappade 1 öre till 8:41 mot dollarn men stärktes 2 öre till 9:41 mot euron.

Riksgälden föreslår i sina nya riktlinjer att den svenska statsskuldens löptid ska förlängas, mot bakgrund av att kostnadsfördelen med att låna på kort sikt har minskat. Längre löptid betyder att kostnaderna för skulden kommer att variera mindre.

Intervallet för löptiden i den nominella kronskulden bör därför kunna breddas till 2,6-3,6 år, från tidigare 2,6-3,1 år. Förlängningen kan ske genom att Riksgälden drar ner volymen av ränteswappar som används för att förkorta löptiden.

Regeringen meddelar beslut i frågan om riktlinjerna i mitten av november.

Swedbank noterade att en viss brantning av räntekurvan är motiverad (efter förslaget) men att den bör vara begränsad. Detta då Riksgälden betonar att förändringen kommer att ske gradvis och i första hand genom en minskning av ränteswappar och inte i den underliggande upplåningen.

"I förlängningen kan man dock inte utesluta att detta är ett första steg i en förlängning av löptiden om de fortsatta analyserna bekräftar Riksgäldens tes om minskade löptidskostnader", skrev Swedbank i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SynchAnnons

Advokatbyrå har utvecklat unik AI för avtalsgranskning

I ett projekt som inte har någon motsvarighet i Norden har advokatbyrån Synch utvecklat ett AI-verktyg som kan granska om avtal uppfyller GDPR-krav. Det tar bara några sekunder, och kvaliteten blir bättre än vid manuell granskning.

Synch Advokat är en affärsorienterad advokatbyrå som har innovation och teknologi som en viktig del av verksamheten. Byrån underlättar hanteringen av juridiska frågor genom tekniska lösningar. Det innebär att Synch kan arbeta närmare sina kunder jämfört med traditionella advokatbyråer.

– Som i många andra delar av samhället kommer sådana här tekniskt avancerade lösningar även bli mycket viktiga inom juridiken. Därför vill vi ligga i framkant och visa vilka möjligheter det finns med den nya tekniken, säger Magnus Sundqvist, Head of Digital Services, Synch Advokat.

Verktyget, som baseras på AI och djupinlärning, används för granskning av Data Processing Agreements, DPA, eller personuppgiftsbiträdesavtal. Alla företag som delar personuppgifter på något sätt måste sluta sådana avtal. Verktyget kan indikera om kraven i dataskyddsförordningen GDPR efterlevs, och om de inte gör det kan verktyget tala om vad som är felaktigt. Granskningen tar några sekunder. Kvaliteten blir högre än vid manuell granskning.

För att utveckla lösningen har Synch fått stöd av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. 

– Syftet med lösningen är dels att vi ska kunna använda den själva, dels att vi ska sälja den till kunder, säger Magnus Sundqvist. Allt för att skapa värde för våra kunder. Än så länge granskar verktyget bara avtal som är skrivna på engelska då detta är den största marknaden. Med tiden kommer fler språk läggas till. 

Synch har tagit fram AI-lösningen i samarbete med tre av sina kunder. En av dem är Dustin, en ledande onlinebaserad IT-partner med verksamhet i Norden och Nederländerna. 

– Vi tycker att det här är ett spännande sätt att både effektivisera våra processer och att öka kvaliteten på dem. Lösningen stöder vår vision att möjliggöra för våra kunder att ligga i framkant, säger Sara Edlund, chefsjurist, Dustin. 

Med cirka 450 000 kunder och 2 800 tillverkare sluter Dustin ett stort antal avtal. En stor del av dem är standardavtal. De avtal som avviker från standardavtalen behöver granskas.

– Vi sluter avtal som behöver granskas i stort sett varje dag. I samband med att GDPR trädde i kraft behövde ett stort antal DPA slutas med såväl leverantörer som kunder, och det visade sig att den manuella granskningen av DPA är mycket tidskrävande. Behovet av att effektivisera avtalshanteringen kommer öka med utvecklingen av vår affär, säger Tomas Gate, försäljningschef, Dustin. 

– Därför insåg vi att ett smart digitalt verktyg som kan automatisera vår DPA-granskning var en klockren lösning för oss, säger Sara Edlund. 

Ett avtal på tio sidor kanske tar två timmar att granska manuellt. Det kan jämföras med AI-verktyget som klarar av granskningen på i genomsnitt tre sekunder. Om avtalet inte uppfyller kraven i GDPR får användaren tillbaka det med kommentarer, till exempel att två specificerade uppgifter saknas.

– Lösningen innebär att vi kan spara mycket tid, säger Sara Edlund. Men det innebär också att vi kan uppnå en jämnare kvalitet i granskningen. När man granskar manuellt kan resultatet påverkas av personlig riskaptit och dagsform. 

AI-verktygets träffsäkerhet ligger uppåt 99 procent, vilket är högre än vid manuell granskning.

– Men det kommer alltid krävas en viss manuell hantering, säger Sara Edlund. Vi kommer göra stickprovskontroller för att säkerställa att granskningen håller hög kvalitet, och analysen av avvikelser kommer fortsatt ske manuellt. 

– AI-lösningen är också positiv för Dustins kunder och leverantörer eftersom lösningen innebär en effektivisering och förenkling av affärsflöden, säger Tomas Gate. 

Synch har sedan tidigare utvecklat ett annat AI-verktyg, Privacypolicycheck.ai, som företag kan använda för att granska om deras integritetspolicy följer bestämmelserna i GDPR. Denna tjänst finns på Synchs webbplats och kan användas gratis av vem som helst.

– Än så länge har vi bara tagit de första stegen. Vi kommer utveckla det nya AI-verktyget så att det blir ännu mer avancerat. Vi kommer också utveckla liknande verktyg för andra typer av avtal och dokument, säger Magnus Sundqvist.

Läs mer här

Mer från Synch

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synch och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?