ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S-profil om flyktingkatastrofen: "Vi måste öppna plånboken"

  • Foto: Fredrik Persson/TT
S-profilen Jan Nygren vill se en ny miljarduppgörelse mellan regeringen och allianspartierna för att stärka det svenska flyktingmottagandet. "Det räcker inte att öppna hjärtat, vi måste också öppna plånboken", säger han till Di.

Jan Nygren var samordningsminister och kunde ha blivit S-ordförande på 1990-talet i stället för Göran Persson om han inte avstått från att kandidera.

Nu efterlyser han ett kraftfullare politiskt ledarskap för att möta de stora utmaningar Sverige står inför till följd av flyktingkrisen.

”Om man ska klara det här krävs kraftfulla ekonomiska insatser. Vi talar om miljardbelopp”, säger han.

Enligt Jan Nygren är situationen så allvarlig att det behövs en nationell samling. Uppmaningen till statsminister Stefan Löfven och alliansledarna är att snabbt sätta sig ned och förhandla fram ett gemensamt krispaket.

”Jag tror att en förkrossande majoritet av svenskarna skulle ställa upp på en sådan akutinsats. Jag tror att väldigt många till och med skulle vara beredda att diskutera en snabb värnskatt eller något liknande för att svara upp mot de krav som ställs på oss nu”, säger han.

Enligt Jan Nygren handlar det framför allt om att kraftigt öka resurserna till kommunerna och snabbt ta fram en strategi för att klara bostadsförsörjningen.

S-profilen anser att de partier som vill stå upp för en generös flyktingpolitik måste flytta fram sina positioner. Det handlar dels om att ta debatten och argumentera för att den ökade invandringen är bra för Sverige. Men det handlar också om att snabbt skjuta till de resurser som behövs här och nu.

”Jag är rädd för att vi ska hamna i ett mellanläge, där vi har ett öppet hjärta men inte klarar av att hantera flyktingströmmen. Det är det farligaste som kan hända”, säger han.

Tyck till