1515

Räntor och valutor: Kronan klättrar vidare<br />

Kronan stärks ytterligare något på torsdagsförmiddagen efter en inledande förstärkning direkt efter beskedet att Riksbanken lämnat reporäntan oförändrad, precis som majoriteten av analytikerna räknat med. Svenska räntor stiger något.

Vid 10.40-tiden är den svenska tvåårsräntan upp 3 punkter till -0,47 procent, medan tioårsräntan är upp 2 punkter till 0,76 procent, från svensk stängning i går. Som en jämförelse pekar den tyska tioårsräntan också uppåt med 2 punkter till 0,79 procent.

Riksbanken valde att låta reporäntan ligga stilla på -0,35 procent och aviserade inte heller några nya obligationsköp. Samtidigt flaggar de åter för fortsatt beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om det skulle behövas, exempelvis om inflationsutsikterna skulle försämras.

Huvudbudskapet är dock att Riksbanken ser en tydlig trend uppåt i inflationen och att de bedömer att inflationen kommer att stiga tydligt trots nedgångar i olje- och elpriserna, även om de långsiktiga inflationsförväntningarna kan komma att påverkas av det fallande oljepriset. Risken för lägre inflationsförväntningar bedöms vara lägre nu än tidigare i år.

De senaste dagarna förekom ökade spekulationer på marknaden om att nedgången i oljepriserna skulle bidra till att Riksbanken skulle ta det osäkra före det osäkra och ändå sänka reporäntan mer.

Riksbanken skriver vidare att kronans utveckling är svårbedömd i de turbulenta finansmarknaderna, men att den trots de stora rörelserna sedan början av juli ungefär ligger i linje med prognosen som Riksbanken gjorde då.

Andreas Skogelid, Handelsbanken, skriver i en snabbkommentar till räntebeskedet att marknaden kommer fortsätta att se en hög sannolikhet för en sänkning i oktober eller december, därav den relativt dämpade marknadsreaktionen.

"Vår syn är fortsatt oförändrad policy från Riksbanken framöver. Men, om ECB ändrar sin policy för att motverka den starka euron, finns det en möjlighet för ytterligare åtgärder från Riksbanken", enligt Andreas Skogelid.

Nordeas Andreas Wallström konstaterar att Riksbankens makroprognoser ligger nära deras egna, men att de fortfarande tycker att centralbanken ligger på den optimistiska sidan när det gäller inflationsprognosen längre fram.

"Tillsammans med lättnads-'bias' i räntebanan tyder detta på att Riksbanken inte är färdig än. Detta sagt så räknade vi med en sänkning i dag, delvis på grund av denna bias. Kanske är lättnadssignalen i räntebanan inte så stark som den brukade vara", skriver Andreas Wallström i ett kundbrev.

Han tillägger att Nordea håller fast vid sin prognos om en sänkning i oktober, men att oddsen för detta har minskat, och skriver att kronans utveckling blir avgörande framöver.

Euroområdets definitiva tjänste-PMI reviderades upp marginellt till 54,4 i augusti, jämfört med preliminära och väntade 54,3.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit som sammanställer statistiken, sade i en kommentar att upprevideringen skedde på grund av bättre utfall i Tyskland och Italien, samtidigt som Spanien är den klarast lysande stjärnan i euroområdet. Å andra sidan är det oroväckande med den avstannande tillväxttakten i Frankrike.

Han konstaterade att PMI indikerar en BNP-tillväxt på nära 0,4 procent tredje kvartalet och att ECB sannolikt kommer att känna sig lugnade av euroområdets förmåga att motstå den senaste tidens motvindar.

I eftermiddag publicerar ECB sitt räntebesked, där inga policyförändringar är väntade, däremot en tror flera analytiker på en mjuk ton och att nedåtrisker betonas.

Kinaoro och fallande råvarupriser kan få dem att dra ned sin inflationsprognos och låta duvaktigt, med öppen dörr för att öka tillgångsköpen vid behov. ECB-ledamöter har också i förra veckan indikerat beredskap att göra mer.

"ECB-rådet kommer troligen att besluta att fortsätta med sin stadiga policy, även om riskerna vad gäller Kina har ökat och det visat sig att obligationsköpen haft liten effekt hittills", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Ett viktigt skäl till denna "vänta och se"-hållning är att ECB troligen bara kommer att göra mindre nedrevideringar i sina prognoser.

I juni spådde ECB en inflationstakt (HIKP) på 0,3 procent i år, 1,5 procent nästa år och 1,8 procent år 2017. Commerzbank ser endast en nedrevidering till 1,4 procent för nästa år, och i övrigt oförändrat. Även tillväxtprognosen väntas i stort ligga kvar, med BNP +1,9 procent för 2016.

Utanför euroområdet sjönk brittiska tjänste-PMI oväntat i augusti.

USA-räntorna är stabila i torsdagens europeiska handel, med tioårsräntan oförändrad på 2,19 procent.

I eftermiddag publiceras antalet nyanmälda arbetslösa, handelsbalans och definitivt ISM-index för tjänstesektorn.

På valutamarknaden är dollarn stabil mot euron och marginellt starkare mot yenen.

Kronan är nu cirka 4 öre starkare mot både euron och dollarn än strax före räntebeskedet. Jämfört med svensk stängning i går är förstärkningen större.

torsdag kl 10.40 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3570 (8:4336) Statsobl 2y -0,46 (-0,50)
EUR/SEK 9:3897 (9:4742) Statsobl 10y 0,76 (0,76)
EUR/USD 1:1236 (1:1234) Räntegap/ty -4 (-5)
US obl 10y 2,19 (2,19) Tysk obl 10y 0,80 (0,81)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?