1515

Räntor och valutor: Dollarna stärktes över natten<br />

USA-räntorna har sjunkit något över natten medan dollarn stärkts lite inför en intressant torsdag med centralbankstema: såväl Riksbanken som ECB ger besked.

Asienbörserna är överlag upp med Kina stängt på grund av militärparad. New York stängde på plus och oljepriserna har planat ut efter en stigning under senare delen av onsdagen.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas 2 punkter ned på 2,17 procent. Dollarn har stärkts till 120:50 mot yenen och 1:1220 mot euron. Pundet är fortsatt under press på dämpade ränteförväntningar.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade på en "blygsam" till "måttlig" tillväxt i regionerna. Tillväxttakten var i stort sett densamma som i julirapporten.

Tillverkningsindustrin såg mestadels en positiv utveckling som helhet, medan energisektorn har det tuffare. De flesta distrikt rapporterade en fortsatt förbättring på arbetsmarknaden och ett stramare läge har tryckt upp lönerna något i vissa sektorer och yrken. I de flesta distrikt var priserna stabila eller något upp.

Wells Fargo konstaterar att Federal Reserves räntebeslut sällan är avhängigt innehållet i Beige Book. Den senaste rapporten är lite hökaktig, med betydande fokus på bättre arbetsmarknad och stigande lönetryck jämfört med julirapporten.

Även om Beige Book inte ger starka argument för en räntehöjning från FOMC i september (besked den 17:e), så motsäger rapporten det inte heller.

"Vi har varit en av allt färre prognosmakare som hållit kvar vid vår tro på en septemberhöjning och fortsätter att tro det. Men en sådan åtgärd kommer troligen att åtföljas av en sänkning av ränteprognoserna ("dot plot") från Fed-ledamöterna", skrev Wells Fargo.

En sådan sänkning skulle göra det tydligt att en höjning är en åtgärd i form av "nu har vi det gjort". Det skulle ge en väl avvägd balans genom att både ge en känsla av lättnad att denna "lift-off" till slut har uppnåtts men samtidigt sänka den framåtblickande guidningen, vilket skulle hjälpa till att undvika den ränteuppgång som skedde våren 2013, när Fed signalerade avsikten att trappa ned QE ("taper tantrum").

Mike Feroli på JP Morgan är inne på samma linje. Han skriver i ett marknadsbrev att centralbankerna just nu ser över sin policyhållning under en tid av ökad osäkerhet, extrem instabilitet på marknaderna och besvikelse på tillväxtmarknaderna.

Men samtidigt kan konsensus växa fram inom Fed för en höjning i september om det åtföljs av stark kommunikation om att räntehöjningarna kommer att vara gradvisa. Det kan ske genom en lägre slutpunkt för styrräntan och/eller att ränteprognoserna indikerar endast en höjning i år.

Försiktighet är också vad marknaden väntar sig. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 32 procent för en septemberhöjning, ned från 40 procent i slutet av juli. Om ett år väntas styrräntan ligga på cirka 0,60 procent, vilket tyder på förväntningar om en mycket gradvis åtstramning.

Närmast väntas räntebesked från Riksbanken klockan 9.30, där tio av 15 bedömare i SME Direkts enkät spår oförändrad ränta på -0,35 procent medan fem spår en sänkning, där spannet ligger mellan 5 och 15 punkter.

SEB förväntar sig en sänkning med 10 punkter, men framhåller att det står och väger och att sannolikheten är nästa lika hög för att Riksbanken avvaktar till oktober.

Starkare tillväxt och en något högre inflation är faktorer som talar emot en sänkning i september. Samtidigt väntas lägre energipriser ge nedåttryck på prognoserna för KPIF. Dessutom finns det tecken på fallande inflationsförväntningar som oroar Riksbanksdirektionen.

"I kombination med väntat duvaktiga signaler från ECB, som presenterar sitt räntebeslut senare på torsdagen, så tror vi att detta är tillräckligt för att direktionen ska leverera den räntesänkning som signalerades i räntebana i juli", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Under eftermiddagen kommer ECB med räntebesked klockan 13.45, och pressträff med Mario Draghi klockan 14.30.

ECB väntas hålla styrräntan oförändrad och många bedömare tror också att de låter det nuvarande QE-programmet ligga kvar tills vidare.

Kinaoro och fallande råvarupriser kan få dem att dra ned sin inflationsprognos och låta duvaktigt, med öppen dörr för att öka tillgångsköpen vid behov. ECB-ledamöter har också i förra veckan indikerat beredskap att göra mer.

"ECB-rådet kommer troligen att besluta att fortsätta med sin stadiga policy, även om riskerna vad gäller Kina har ökat och det visat sig att obligationsköpen haft liten effekt hittills", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Ett viktigt skäl till denna "vänta och se"-hållning är att ECB troligen bara kommer att göra mindre nedrevideringar i sina prognoser.

I juni spådde ECB en inflationstakt (HIKP) på 0,3 procent i år, 1,5 procent nästa år och 1,8 procent år 2017. Commerzbank ser endast en nedrevidering till 1,4 procent för nästa år, och i övrigt oförändrat. Även tillväxtprognosen väntas i stort ligga kvar, med BNP +1,9 procent för 2016.

På sikt kan det dock komma en förlängning eller utökning av det nuvarande QE-programmet, och detta av flera skäl.

Inflationsförväntningar, som spelar en viktig roll, har fallit och förankringen runt målet är lika dålig som den var före QE-beskedet. Obligationsköpen har heller inte försvagat eurons växelkurs på det sätt som ECB hoppats. Dessutom har realräntorna stigit, en faktor som ECB-chefen Mario Draghi betonat vikten av, skriver Commerzbank.

Tre fjärdedelar i en Reuters-enkät bland bedömare tror att ECB så småningom kommer att se sig nödgade att utöka sitt nuvarande QE-program då detta är enda kvarstående alternativ.

Från USA kommer på torsdagen handelsbalans i juli (väntat minskat underskott) och nyanmälda arbetslösa förra veckan (+4.000). På fredagen väntas jobbrapporten för augusti.

torsdag 6.15 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:4441 (8:4336) EUR/USD 1:1217 (1:1234)
EUR/SEK 9:4724 (9:4742) USD/JPY 120:52 (120:13)
Jp obl 2 0,02 (0,02) Jp obl 10 0,41 (0,40)
Ty obl 2 -0,21 (-0,21) Ty obl 10 0,78 (0,81)
US obl 2 0,70 (0,72) US obl 10 2,17 (2,19)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?