1515

New York: energibolag driver på uppgång

De amerikanska börserna inledde torsdagen på plus efter en stark stängning föregående handelsdag.

Europabörserna har präglats av köptryck under dagen efter att ECB beslutat att höja maxandelsgränsen för värdepapper som köps i det befintliga QE-programmet vilket handlarna i USA också tog fasta på.

Vidare menade vissa aktörer att de helgstängda Kinabörserna, som åter öppnar på tisdag, gett visst lugn till marknaderna.

Strax efter klockan 16.00 hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,5 procent till indexnivån 16.434. S&P500 ökade 0,8 procent till nivån 1.964 och tekniktunga Nasdaq Composite noterades 0,3 procent högre till 4.762.

Omsättningen uppgick till 110 miljoner aktier på New York Stock Exchange samt 240 miljoner på Nasdaq.

"Allt som Draghi sa var positivt och att Kina håller stängt är också bra för marknaderna. Det enda orosmomentet just nu är fredagens jobbsiffra som egentligen är den sista pusselbiten innan räntebeslutet i mitten av månaden. Dock känner jag viss nervositet inför september eftersom den månaden statistisk varit svag", sade Phil Orlando, aktiestrateg på Federated Investors i New York, till Bloomberg News.

Sektorsvis tog den volatila gruppen energi ledningen efter att oljan tagit ett kliv uppåt med Brent åter över 50 dollar fatet.

Relaterade aktier som handlades upp var bland annat Exxon med plus 1 procent, medan gruvjätten Freeport McMoran var upp drygt 2 procent i spåren av tydligt stigande metallpriser.

Bland flera av gårdagens vinnare syntes vinsthemtagningar. Exempelvis backade Apple lätt efter onsdagens 4-procentiga ökning och även Facebook handlades strax under nollan.

En rejäl nedgång på 18 procent stod dock Joy Global för, efter att bolaget, som bland annat konkurrerar med Atlas Copco och Sandvik, missade förhandstipsen avseende vinst. En nedjustering av helårsprognosen bidrog också till säljtrycket.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?