1515

Börsen: ECB gav eftermiddagslyft<br />

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel på plus och fortsatte högre under eftermiddagen efter utspel från ECB. Precis som på Europabörserna anförde gruvbolag klättringen.

OMXS30 steg 2,0 procent och stängde kring dagshögsta på nivån 1.500. Aktier för 13,7 miljarder kronor hade då bytt ägare.

På makronivå lämnade ECB under eftermiddagen som väntat såväl styrräntan som storleken på det befintliga QE-programmet oförändrade. Nytt var dock att maxandelsgränsen för värdepappersköp inom programmet höjts till 33 procent av utestående volym, från 25 procent tidigare. Beskedet gav en märkbar uppåtskjuts åt de europeiska indexen under eftermiddagen.

På hemmaplan lämnade Riksbanken under morgonen reporäntan oförändrad, vilket de flesta ekonomerna i SME Direkts prognosenkät också räknat med, samtidigt som räntebanan justerades marginellt.

Kronan svarade med att förstärkas mot dollarn och euron. En euro kostade knappt 9:36 kronor på torsdagseftermiddagen, att jämföra med 9:47 kronor dagen innan.

Kronförstärkningen till trots hittades exportberoende Boliden i toppen av OMXS30 med en uppgång på 5,6 procent. Stigande priser på basmetaller stärkte den europeiska gruvsektorn som helhet under torsdagen, vilket förutom Boliden också märktes på de större sektorskollegorna BHP Billiton, Glencore och Rio Tinto, som alla steg över 4 procent på Londonbörsen.

I Stockholm var inte heller Lundin Mining något undantag, med en kursökning på 4,4 procent.

Vidare sektorsvis gick skog starkt, med uppgångar för Stora Enso och SCA på 3,9 respektive 2,1 procent.

Efter Boliden var Assa Abloy bästa aktie inom OMXS30. Société Générale höjde på torsdagen sin rekommendation för låsjätten till köp och justerade upp riktkursen till 185 kronor. Aktien steg 4,3 procent till kursen 163:20 kronor.

En annan aktie i toppskiktet var Kinnevik. Investmentbolagets aktie stärktes 3,5 procent, utan synbara nyheter och med Handelsbanken som klart största nettoköpare.

I indexlistans nedre regioner huserade Sandvik, med en nedgång på 1 procent, och Atlas Copco, som steg 0,3 procent.

Amerikanska Joy Global, som konkurrerar med de båda svenska bolagens gruvdivisioner, lämnade en svag rapport runt lunchtid med ett resultat en bit under förväntningarna och en rejält nedjusterad prognos för helåret. De låga råvarupriserna har gjort att en rad av bolagets kunder skjutit upp projekt, skrev bolaget i rapporten.

För Volvos vidkommande landade branschorganisationen ACT:s siffra över augusti månads orderingång på tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden på historiskt sett låga 19.700, ned från 26.729 föregående år.

Att siffran skulle vara svag var mer eller mindre väntat, och i analytikernas kommentarer rådde ingen urskiljbar konsensus kring huruvida den skulle varit sämre eller bättre än väntat. Volvos aktie steg 1,6 procent, och gick med andra ord något sämre än index.

Bland lite mindre bolag stack Net Insights aktie ut med en uppgång på 16 procent. Bolaget, som levererar lösningar för medienät, aviserade på onsdagskvällen ett förvärv av ett amerikanskt mjukvarubolag för 14 miljoner dollar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?