1515

Stockholmsbörsen: Stark dag av verkstadsbolagen<br />

Stockholmsbörsen, som öppnat kraftigt negativt på tisdagen för att sedan pendla mellan plus och minus, avslutade tisdagens session nära oförändrat. Inom storbolagsindexet var verkstad den bäst presterande sektorn där SKF bidrog med det främsta lyftet.

Vid stängning hade OMXS30 avancerat 0,2 procent till 1.392. Aktier för 16,8 miljarder kronor hade då omsatts. Även på kontinenten märktes kräftgång under tisdagen med blandade avslut. Franska CAC stängde 0,3 procent lägre och tyska DAX var ned med 0,3 procent.

Längst ned i det svenska storbolagsindexet återfanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Aktien stängde med en nedgång om 2,2 procent och liknande rörelser syntes även bland dess sektorkollegor i Norden.

Finanssektorn upplevde likaså en negativ utveckling och samtliga banker inom storbolagsindexet handlades på minus. SEB backade mest, ned 1,7 procent, medan Swedbank stod för den minsta nedgången, ned 0,2 procent.

I motsatt riktning gick verkstadssektorn. Alfa Laval stängde 4,3 procent högre efter att bolagets finanschef på måndagseftermiddagen informerat om läget vid halvårsskiftet. SKF stängde ännu högre, upp 5,5 procent.

Atlas Copco och Sandvik noterades samtidigt för uppgångar om 3,2 respektive 1,9 procent.

Även Volvo handlades högre och stängde med en uppgång om 1,2 procent. Lastbilskoncernen har fått höjda utsikter och upprepade kreditbetyg av Standard & Poor's.

"Vi räknar med att Volvos finansiella profil kommer att få stöd av successiva lönsamhetsförbättringar under de rådande goda marknadsförhållandena på Volvos största marknader, Europa och Nordamerika", skriver S&P i ett pressmeddelande.

Utanför storbolagsindexet riktades blickarna mot Midsona efter Livsmedelsverkets förnyade larm om arsenik i riskakor. Försäljning av riskakor uppgår till 6 procent av bolagets totala omsättning och trots försäkran om att halterna ligger under föreslagna gränsvärden stängde aktien 4,5 procent lägre.

Aktietorgets FX International, som sysslar med algoritmstyrd valutahandel, handelsstoppades två gånger på tisdagen. Aktien steg nära 100 procent på måndagen och vid det andra handelsstoppet på tisdagen hade aktien avancerat med ytterligare 69 procent. Anledningen bakom handelsstoppet var enligt Aktietorget att handeln i FXI riskerar att skada allmänhetens förtroende för värdepappersmarknaden.

Även Autoliv upplevde en positiv utveckling, upp 0,6 procent. Bilsäkerhetsföretaget har fått en höjd rekommendation från Goldman Sachs.

Bildskärmsleverantören Multiq upplevde däremot en nedgång trots att bolaget fått en order värd 1,25 miljoner kronor på digitala skärmar. Aktien stängde 2,6 procent lägre.

Opcon föll nära 12 procent efter att bolaget meddelat att försäljningen av huvuddelen av sin verksamhet inom kompressorteknologi och Waste Heat till den kinesiska fonden Shanghai Xingxuekang Investment Partnership Recovery kommer att slutföras den 30 oktober. Affären väntades tidigare bli slutförd den 30 september.


Innehåll från ToyotaAnnons

Här planeras för nästa generation av elbilar

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp.

Nu laddar Toyota för att även lansera nästa generation av batteridrivna elbilar.

Möt Toyota bZ-serien vars premiärmodell är utrustad med både solpaneler och flygplansratt.

Nollutsläpp och solfångare – lär dig allt om Toyota bZ4X 

1997 lanserades Toyota Prius – världens första massproducerade hybridbil.

Nu, snart 25 år senare, laddar Toyota för nästa stora steg i utvecklingen. 2025 kommer Toyota erbjuda fler än 40 elektrifierade modeller, varav 15 batteridrivna elbilar.

Den nya helelektriska bZ-serien är en central del i den nya satsningen. Bokstavskombinationen bZ är hämtat från Beyond Zero vilket är benämningen på Toyotas nya manifest. I framtiden tänker Toyota inte bara utveckla utsläppsfria fordon samt uppnå koldioxidneutralitet – man vill gå ännu länge, bortom nollgränsen, för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld.

Resan ska vara en njutning

Den första modellen i bZ-serien presenterades nyligen på bilsalongen Shanghai Motor Show.

Toyota bZ4X Concept är en fyrhjulsdriven mellanklass-SUV, skapad för att vara en bekväm och uppkopplad miljö där människor under en resa kan njuta av tiden tillsammans.

- Vår målgrupp är de som prioriterar att tillbringa tid med familj och vänner. Toyota bZ4X ska kunna vara en hub för dem, konstaterar Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima.

Rymlig och öppen kupé

Toyota bZ4X är byggd på den nya plattformen e-TNGA som konstruerats specifikt för eldrivna fordon. Lång hjulbas och korta överhäng bidrar till en ovanligt rymlig och öppen kupé. Med e-TNGA kan både utveckling och tillverkning av elbilarna effektiviseras. Fler modeller och varianter kan erbjudas till lägre kostnad.

Systemet för fyrhjulsdrift, med elmotorer på fram- och bakaxel, har utvecklats tillsammans med biltillverkaren Subaru. Systemet ger Toyota bZ4X en genuin offroad-förmåga och även extra säkerhet och trygghet vid körning i alla väg- och väderförhållanden.

Modellen blir också först i världen i serieproduktion med en kombination av en ”flygplansratt” och ett system för steering-by-wire. Den här tekniken ger föraren bättre kontroll genom att ta bort störningar från ojämnt underlag och vid inbromsning vilket ger bättre precision i förhållande till hastighet och styrvinkel. 

Inbyggd solpanel

Toyotas bZ-modeller ska bidra till målet om att nå koldioxidneutralitet. Ambitionen är att neutralisera koldioxidutsläppen under bilens hela livscykel – från tillverkning, leverans och användning till skrotning och återvinning.

Bilens miljöprofil stärks ytterligare av ett inbyggt solfångarsystem som utökar räckvidden. När bilen står parkerad och solen skiner bidrar systemet till batteriets uppladdning.

Se videoserien om framtidens mobilitet, bilbranschen och elektrifieringen 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?