1515

Stockholmsbörsen: Negativ öppning väntas

Terminerna för de stora europeiska börsindexen pekade nedåt inför starten på handelsveckan sedan utvecklingen varit blandad både i fredagens handel på Wall Street och i Asien på måndagen.

På EU-fronten märks att S&P sänker utsikterna för Finland till negativa från stabila, samt att separatisterna i Katalonien utropat sig själva till segrare i söndagens parlamentsval.

Vid 8.20-tiden var Eurstoxxterminen 1 procent ned, samtidigt som den tyska DAX-terminen och dess franska motsvarighet var 1,0 respektive 0,9 procent lägre.

I New York steg DJIA 0,7 procent, medan Nasdaq slutade dagen med en nedgång på 1,0 procent. Sämsta sektorn var hälsovård, i spåren av presidentkandidat Hilary Clintons kritik av höga läkemedelspriser tidigare i veckan.

I Asien steg Shenzhenbörsen, medan Shanghai backade något efter svag statistik över vinstutvecklingen i Kina. Även Tokyo uppvisade nedgångar, som till stor del dock förklaras av att en rad aktier handlas utan rätt till utdelning.

I Spanien bedöms läget som osäkert sedan de katalanska separatisterna utropat sig till segrare i helgens val, dock utan att få en absolut majoritet av rösterna. Separatisterna säger sig nu ha fått ett mandat att verka för självständighet, medan den spanska centralregeringen avvisar alla sådana tankar.

"(Det verkar inte) som att (separatisterna) lyckas skrapa ihop en egen majoritet av rösterna, vilket ändå måste ses som ett stort nederlag. Utfallet indikerar att en liten majoritet av väljarna trots allt föredrar att Katalonien kvarstår i Spanien", skriver SEB i en kommentar till valet.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte på fredagen utsikterna för Finland till negativa från stabila, om än med bibehållet kreditbetyget AA+.

Euron backade något jämfört med tidigare under dagen, men handlades likväl i nivå med fredagskvällen nivåer kring 1:1180 mot dollarn.

På råvarumarknaden var basmetallerna något högre, med kopparterminen upp 0,7 procent till 5.057 dollar per ton.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk kommer att stiga med 5-10 procent på Köpenhamnsbörsen på måndagen efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gett grönt ljus för diabetesläkemedlet Tresiba, enligt bedömare.

* Haldex vd Bo Annvik är mer avvaktande om lastbilskonjunkturen i Nordamerika nu, än i somras. I Brasilien går bolaget med förlust och Kina har det "gått ned rätt kraftigt". Europa ser stabilare ut, med en liten uppgång möjlig 2016, säger vd:n till Dagens Industri, som ändå ger den långsiktige köpråd mot bakgrund av låg värdering.

* Ett indiskt oljebolag sägs vara intresserat av att köpa en tioprocentig andel i kenyanska South Lokichar-bassängen och förhandlar nu med Tullow. Africa Oil är hälftenägare i South Lokichar.

* Enligt det senaste numret av Börsveckan ser Indutrade klart köpvärd ut på sikt, och även Besqab och Orexo är attraktiva papper. Som investerare bör man dock avvakta med Malmbergs och Karo Bio.

Dagens makroagenda:

* SCB: detaljhandel augusti kl 9.30

* USA: privata inkomster och privatkonsumtion aug kl 14.30

* USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?