Annons

Stockholmsbörsen: Brett ned med Volvo i botten

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större kontinentala handelsplatserna veckan med en nedgång, där flertalet av storbolagen noterades på minus.

Fingerprint Cards var överlägset mest omsatt och noterades för första gången över 300 kronor.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades vid 10.10-tiden 0,7 procent ned till nivån 1.409. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade då omsatts.

Nedgången skedde mot bakgrund av att S&P sänkt utsikterna för Finland till negativa från stabila, samt att separatisterna i Katalonien utropat sig till segrare i söndagens parlamentsval.

Såväl valutor som basmetaller och olja var stabila.

Enligt statistik från SCB och HUI Research ökade försäljningsvolymen i detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, med 1,0 procent i augusti, jämfört med samma månad 2014, klart mindre än enligt SME Direkts väntades försäljning plus 3,5 procent.

Ensamma på plussidan i storbolagsindex var Lundin Petroleum, upp 0,5 procent, och Alfa Laval, som steg 0,2 procent. Barclays håller på eftermiddagen investerarmöte med Alfa. I övrigt noterades bara negativa siffror.

Svagast var Volvo, som tappade 3,1 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll (köp) och med kraftigt nedjusterad riktkurs.

Nedåt var det även för MTG, Ericsson, Boliden och H&M, som alla backade ungefär 1 procent.

Utanför OMXS30 lyfte Evolution Gaming 13 procent, efter att på fredagen ha avancerat nästan lika mycket. Bolaget teckande förra veckan avtal med spel- och plattformsleverantören Microgaming som innebär att Evolution blir föredragen leverantör av live casino-tjänster till Microgamings Europa-fokuserade kunder.

Biometrijätten Fingerprint Cards sprängde 300-kronorsvallen och handlades som högst till 304:50 kronor. Därmed har aktien stigit drygt 770 procent hittills i år.

I läkemedelssektorn lyfte Orexo 4 procent efter en köprekommendation i Börsveckan. Uppåt var det också för Novo Nordisk, som steg 2 procent på Köpenhamnsbörsen sedan bolaget fått grönt ljus i USA för diabetesläkemedlet Tresiba.

Africa Oil avancerade knappt 3 procent. Ett indiskt oljebolag sägs vara intresserat av att köpa en tioprocentig andel i South Lokichar-bassängen i Kenya och förhandlar nu med Africa Oils partner Tullow Oil.

Bromstillverkaren Haldex fick en köprekommendation ("för den långsiktige") i Dagens Industri, men samtidigt förklarade sig vd Bo Annvik mer avvaktande till lastbilskonjunkturen i USA. Aktien backade 1,2 procent.

På dagens makroagenda kvarstår bland annat:

* USA: privata inkomster och privatkonsumtion aug kl 14.30

* USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?