ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordpremiär för succéserien Bron

På söndagskvällen var det premiär för den nya säsongen av den svensk-danska succéserien Bron som lockade rekordpublik. Den prisbelönta serien har både rosats av kritikerna och blivit en exportframgång.

Säsongspremiären av kriminalserien Bron mottogs med öppna armar av tv-publiken. Enligt preliminära tittarsiffror från SVT såg 1.481.000 personer det första avsnittet av den tredje säsongen vilket är den högsta tittarsiffran någonsin, skriver GP.

Den nya säsongen har skyhöga förväntningar på sig och serien har tidigare belönats med Prix Europa för bästa tv-serie 2012 samt med Kristallen som årets tv-drama 2014. Serien har även blivit en exportframgång som sålts till drygt 130 länder samt gjort i två nya versioner i USA/Mexiko och Storbritannien/Frankrike.

Bakom serien står upphovsmännen Hans Rosenfeldt, Måns Mårlind och Björn Stein. Huvudkaraktären Saga Norén spelas i den svensk-danska upplagan av Sofia Helin som även hon belönades med Kristallen 2014 för sin prestation.

Bron har en trogen fanskara världen över och en av de mer prominenta är musiklegenden Bob Dylan som gärna ville vara inkluderad i den tredje säsongen.

”Vi fick ett mejl från Bob Dylans agentur där de skrev att Bob Dylan gillade vår serie och undrade om man kunde ha med en låt i den. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi fick ju världsrättigheter till låten för en högst symbolisk summa mot vad musikrättigheter brukar kosta”, säger Hans Rosenfeldt till SVT.

Seriens internationella framgångar verkar även ge resultat ekonomiskt. För manusförfattaren Hans Rosenfeldt har intäkterna i det privata bolaget Hans Rosenfeldt AB ökat dramatiskt de senaste åren. Under det senaste räkenskapsåret, som sträcker sig mellan juli 2013 och juni 2014, omsatte bolaget 5,7 miljoner kronor och levererade en vinst 1,2 Mkr efter skatt.

Även huvudrollsinnehavaren Sofia Helin verkar ha medvind i karriären. Under det senaste räkenskapsåret omsattes hennes privata bolag Sofias gestaltning AB 2,5 Mkr och levererade ett resultat på 737.000 kronor efter skatt.

De övriga upphovsmännen Måns Mårlind och Björn Stein har även de fullt upp. De bägge regissörerna arbetar ofta tillsammans och jobbar för tillfället med den nya tv-serien ”Midnight Sun”.

Måns Mårlinds bolag Marlind International omsatte 1,6 Mkr under det senaste räkenskapsåret och levererade ett resultat på 425.000 kronor efter skatt.

Det är i nivå med Björn Steins privata bolag Bear Stone Productions som även det omsatte 1,6 Mkr och levererade en vinst på 628.000 kronor efter skatt under det senaste räkenskapsåret.

Tyck till