ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Regeringen tar ut 6,5 miljarder från Akademiska hus

  • Akademiska Hus äger universitets- och högskolelokaler runt om i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT
Statliga Akademiska hus ska dela ut 6,5 miljarder kronor. Utdelningen möjliggörs genom att regeringen beordrat en uppskrivning på 5 miljarder kronor av fastigheternas värde. Det skriver Dagens Nyheter på sin hemsida.

Eftersom de tidigare så trygga kassakorna Vattenfall, LKAB och och Riksbanken inte levererar som tidigare har regeringen börjat se sig om efter andra inkomstkällor. Efter att ha gjort ett rekorduttag från SJ står Akademiska hus på tur.

En extra stämma är utlyst till den 19 oktober när utdelningen ska klubbas. Enligt förslaget ska 4,5 miljarder betalas ut kontant i omgångar under hösten och resterande 2 miljarder innan årsstämman i vår.

Enligt Dagens Nyheter har Akademiska en soliditet på knappt 48 procent, vilket anses högt.

Akademiska hus har fått mycket kritik för sina höga hyror.