1515

Räntor och valutor: Dollarn försvagas<br />

Dollarn försvagades mot andra större valutor på torsdagen och långa statspappersräntor sjönk ytterligare samtidigt som höstdepressionen fortsatte på globala börser.

Torsdagsförmiddagen var mycket nyhetsintensiv, och det som skapade mest uppmärksamhet, ur makroperspektiv, var utan tvekan att Norges Bank oväntat sänkte styrräntan med 25 punkter, till 0,75 procent. Enligt TDN Finans enkät väntade tolv av 17 analytiker oförändrad ränta. Samtidigt justerades räntebanan ned markant och den signalerar nu hög sannolikhet för en ytterligare räntesänkning, men troligen först under första halvåret 2016.

"Tillväxtutsikterna för norsk ekonomi har försvagats och vi räknar med att inflationen kommer att sjunka framöver. Styrräntan sänks därför nu", sade centralbankschef Öystein Olsen i en kommentar.

Erika Bloomberg, analytiker på SEB Oslo, noterar i ett kundbrev att nedjusteringen av räntebanan var oväntat stor givet en måttlig sänkning av tillväxtprognosen (och att prognosen för kärninflationen de kommande åren samtidigt höjdes).

"Även om vi betraktar det som märkligt understryker detta bankens vilja att mildra nedåtrisker mot tillväxten. Därmed, räkna med att banken förblir duvaktig tills vi ser tydliga signaler om att nedåtmomentum i ekonomin stabiliseras", skrev Erika Blomgren.

Räntesänkningen tog valutamarknaden på sängen, EUR/NOK stärktes från cirka 9:27 till över 9:50 som högst, och mot den svenska kronan försvagades den norska från cirka 1:0150 till under 0:9920 som lägst. Räntan på tvååriga norska statsobligationer sjönk samtidigt 33 punkter, till 0,55 procent.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-5 punkter på torsdagen. Tioårsräntan sjönk 5 punkter, till 0,66 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 8 punkter (10).

Euron stärktes drygt 5 öre mot kronan, till 9:44, medan dollarn handlades nära oförändrat, till 8:40. TCW-index steg till 130,50 (130,14).

I Sverige kom Konjunkturinstitutets barometerindikator in klart över förväntningarna i september, stöd kom från positiva indikatorer för näringslivet, där indikatorerna för tillverkningsindustrin(!), byggindustrin och detaljhandeln signalerar mycket starkt läge, medan hushållsindikatorn sjönk något under normalläge.

Torbjörn Isaksson, Nordeas chefanalytiker, konstaterade att barometerindikatorn var mycket starkare än väntat och att ESI steg till sin högsta nivå sedan mitten av 2012.

"Sammantaget kommer stark tillväxt i ekonomin komma göra Riksbanken säkrare i sin syn att högre resursutnyttjande kommer att lyfta kostnadstrycket och inflationen. Men risken för att kronan blir alltför stark lurar fortsatt i bakgrunden, vilket är huvudskälet till att vi räknar med att Riksbanken gör mer", skrev han i ett kundbrev.

Pierre Carlsson, Handelsbanken, lyfte dock fram att tillverkningsindustrin reviderat ned sina produktionsplaner, vilket bidrar till att sammansättningen inte var lika gynnsam som huvudsiffran antyder.

KI noterade att uppgången för tillverkningsindustrin förklaras av förbättrade omdömen om lagrens storlek. En stark ökning för byggsektorn förklaras dock med bättre orderstocksomdöme och rejält stigande förväntningar om sysselsättningsutvecklingen.

Riksbankscheferna Stefan Ingves och Cecilia Skingsley bjöd inte på några nya penningpolitiska signaler när de utfrågades i finansutskottet på torsdagsförmiddagen, de höll sig i huvudsak till de prognoser som presenterades i den penningpolitiska rapporten den 3 september.

Efter utfrågningen sade Stefan Ingves att han "utgår från att Norges Bank gör det som är bäst för Norge". Han ville dock inte säga något om hur beskeden från Norges Bank och Federal Reserve påverkar Riksbankens prognoser, en ny bedömning kommer i samband med räntebeskedet i oktober.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg oväntat till 108,5 i september, från 108,4 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 107,9, enligt Bloomberg News prognosenkät. Det var utsikterna som var överraskande starka, medan nulägesbedömningen var något svagare än väntat.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer noterade dock i ett kundbrev att affärsklimatet har försämrats för "kärnan" i tyskt näringsliv - tillverkningsindustrin.

"På längre sikt kommer inhemsk efterfrågan inte vara tillräckligt stark för att kompensera för svagare tillväxt i Kina", skrev Jörg Krämer.

USA-data på torsdagen visade att orderingången på varaktiga varor sjönk 2,0 procent i augusti, efter +1,9 procent i juli. Det var något bättre än väntade -2,3 procent. Orderingången på kapitalvaror exklusive försvar och civila flyplan sjönk 0,2 procent, vilket var i linje med prognos.

Antalet nyanmälda arbetslösa ökade till 267.000 förra veckan, från 264.000 veckan före. Det var något bättre än väntade 272.000.

Försäljningstakten för nya bostäder ökade med överraskande starka 5,7 procent i augusti (väntat +1,6), och det från en uppreviderad försäljningstakt i juli. Ökningstakten i juli

Amerikanska statspappersräntor sjönk i det svaga börsklimatet på torsdagen, men nedgången bromsade upp efter den starka husstatistiken. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,09 procent, 7 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen.

Dag MÅN TIS ONS TOR FRE
Räntor/valutor 21-sep 22-sep 23-sep 24-sep 18-sep
Statsobl 2 år -0,47 -0,49 -0,48 -0,49 -0,48
Statsobl 5 år 0,07 0,03 0,04 0,02 0,06
Statsobl 10 år 0,76 0,7 0,71 0,66 0,73
Räntediff 10y SV /TY     8 9 10 8 7
Jp obl 2 år 0,01 0,01 0,01 0,02 0,01
Jp obl 10 år 0,31 0,31 0,31 0,33 0,31
Ty obl 2 år -0,23 -0,26 -0,25 -0,25 -0,23
Ty obl 10 år 0,68 0,61 0,61 0,58 0,66
US obl 2 år 0,7 0,68 0,71 0,67 0,68
US obl 10 år 2,18 2,15 2,16 2,09 2,15
TCW-index 130,34 129,98 130,14 130,5 129,5
USD/SEK 2,645833 3,061806 3,122222 3,086111 1,596528
EUR/SEK 2,872917 2,839583 3,060417 3,44375 2,684028
EUR/USD 0,898611 0,838194 0,852083 0,905556 1,016667
USD/JPY 120:37:00 120:07:00 120:44:00 119:63 119:64


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?