1515

Räntor och valutor: Europaräntor svagt upp

Såväl Europabörser som räntor pekar svagt uppåt, medan euron tappar i onsdagens förmiddagshandel där blickarna främst riktas mot utfallen för industri-PMI från en rad länder.

Strax före klockan 11 är den tyska tioårsräntan upp 1 punkt till 0,62 procent från svensk stängning på tisdagen, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 0,71 procent.

Humöret dämpades under natten av att Kinas preliminära industri-PMI sjönk oväntat i september. Detta fick investerare att fortsätta sälja riskfyllda tillgångar och de asiatiska börserna föll på bred front.

Caixin Medias och Markits inköpschefsindex för Kinas industri sjönk oväntat till preliminära 47,0 i september från 47,3 i augusti, vilket var den svagaste nivån sedan mars 2009. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades i stället en liten uppgång till 47,5.

Valutahandlare gjorde bedömningen att marknadens farhågor om att Kina går betydligt sämre än de trott nu bekräftas.

Kinas president Xi Jinping, som befinner sig på USA-besök, sade dock i ett tal i Seattle att den kinesiska börsen nu har kommit till en fas med en självgående återhämtning, efter regeringens stödjande åtgärder.

Även industri-PMI för euroområdet sjönk tillbaka lite grand i september, till 52,0 från 52,3 i augusti, men prickade förväntningarna på just 52,0 enligt Bloomberg News enkät.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att september-utfallet indikerar en fortsatt stadig expansion i ekonomin, men att tillväxten fortsatt misslyckas med att accelerera tillräckligt mycket för att ge högre inflation och stark jobbtillväxt.

Han sade att PMI indikerar att euroområdets BNP växer med 0,4 procent under det tredje kvartalet, vilket skulle vara i linje med andra kvartalet, men lägre än den potentiella tillväxten.

Relativt optimistiska tongångar kom även från Oliver Kolodseike, ekonom på Markit, som i en kommentar till det tyska utfallet sade att trots en viss nedgång sedan augusti så är tillväxttakten god överlag och indikerar en ytterligare BNP-ökning under tredje kvartalet.

Nya order steg i den starkaste takten på nästan två år och efterfrågan har förbättrats från såväl inhemska som utländska kunder. Dessutom fortsätter företagen att nyanställa i den bästa takten sedan slutet av 2011.

Han noterade samtidigt att lägre energi- och oljepriser samtidigt innebär ett nedåttryck på kostnaderna, där inputpriserna endast steg obetydligt. Data indikerar därför att KPI-inflationen kommer att förbli låg, åtminstone på kort sikt.

Rasmus Godum Sessingö, Handelsbanken, konstaterar att PMI återigen var mer robust än investerarnas förtroendemätningar visat.

"Det är lite överraskande att eurozonens tillverkningsindustri inte har skadats av den globala svagheten, speciellt sedd i Kina och USA. Det verkar som att den gynnas av den svagare euron i början på 2015 (nya exportorder föll bara svagt) och de lägre oljepriserna", skriver han i ett kundbrev.

I USA publiceras PMI-statistiken klockan 15.45, men före dess (klockan 15.00) frågas ECB-chefen Mario Draghi ut i Europaparlamentet, vilket kan bli intressant givet ökade förväntningar om nya lättnader från ECB.

På valutamarknaden stärktes yenen mot dollarn under natten, men i den europeiska handeln har dollarn tagit tillbaka förlorad mark och handlas nu marginellt starkare kring 120:2. Japanska marknader höll helgstängt för tredje dagen i rad.

Euron stärktes efter fransk industri-PMI, som var bättre än väntat, men tappade åter efter att den tyska dito visat sig vara lite svagare än förväntat, och står nu i 1:111 mot dollarn.

Kronan är 3 öre svagare mot dollarn och stabil mot euron.

Här hemma visade SCB:s finansräkenskaper att de svenska hushållen under andra kvartalet ökade sina lån med 66 miljarder kronor, vilket är historiskt högt. Samtidigt minskade värdet på hushållens finansiella tillgångar, framförallt till följd av fallande börser.

Onsdag kl 10.50 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:4202 (8:3929) Statsobl 2y -0,48 (-0,49)
EUR/SEK 9:3561 (9:3549) Statsobl 10y 0,71 (0,70)
EUR/USD 1:1113 (1:1147) Räntegap /ty 9 (9)
US obl 10y 2,15 (2,15) Tysk obl 10y 0,62 (0,61)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?