1515

Stockholmsbörsen: Pilarna pekar uppåt<br />

Terminerna för de stora europeiska börsindexen pekade på tisdagsmorgonen något uppåt, sedan både Wall Street och de asiatiska börserna handlats högre.

Den tidigare oron kring utsikterna för den globala tillväxten minskade något sedan flera ledamöter för centralbanken Fed sagt att en räntehöjning fortfarande tycks motiverad i år.

Euro Stoxx 50-terminen var vid 8.30-tiden upp 0,2 procent medan DAX-terminen var 0,3 procent högre. IG:s förhandel indikerade en uppgång i OMXS30 på 0,1 procent.

Dennis Lockhart, chef för Federal Reserve i Atlanta, förklarade på måndagskvällen att han fortfarande tror på en räntehöjning under 2015 och att den globala oro Fed-ordföranden Janet Yellen gett uttryck för ska visa sig tillfällig.

Därmed sällar han sig till tre andra kollegor som under helgen gav liknande budskap.

USA-börserna slutade måndagens handel med uppgångar på 0,5-0,7 procent och i Asien steg de kinesiska börserna omkring 1,5 procent. Tokyo höll fortsatt stängt.

På Wall Street backade biotechbolag sedan presidentkandidaten Hillary Clinton twittrat att hon tycker att läkemedelspriserna är "upprörande höga". Bland annat var Biogen ned drygt 4 procent och Mylan nästan 3 procent.

Dollarn har varit stabil runt 1:12 mot euron under natten, medan basmetaller och olja backat något.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Finländska Outokumpu, som tillverkar rostfritt stål, sänker sin prognos för resultat och leveransvolymer för det tredje kvartalet med hänvisning till svag efterfrågan och låga marknadspriser.

* Spelsektorn kan var på väg att regleras i Sverige. Ny utredning är beställd av regeringen. Därutöver uppmärksammas Betssons vinster från den turkiska marknaden i en artikel i Svenska Dagbladet. Spel är förbjudet i Turkiet.

* Sydkoreas miljödepartement ska undersöka avgasutsläppen Volkswagen- och Audibilar som importerats till landet sedan 2014 i spåren av skandalen med manipulerade utsläppstester från USA. (FT)

* Musikstreamingbolaget Deezer, som leds av MTG:s förra vd Hans-Holger Albrecht och som konkurrerar med Spotify, har ansökt om en börsnotering i Paris.

* På rekommendationsfronten sänker JP Morgan ABB till undervikt (neutral), medan Morgan Stanley sänker SHB till undervikt (jämvikt). Carnegie tar upp sin rekommendation för Atlas Copco till köp (behåll).

På makroagendan står bland annat detaljhandelsdata från USA kl 13.45 och 14.55, samt husprisindex för juli kl 15.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?