1515

Räntor och valutor: Dollarn stiger upp igen<br />

Dollarn fortsatte att återhämta sig efter den svenska marknadens stängning på fredagen, och när USA-marknaderna stängde hade den amerikanska valutan återhämtat hela den försvagning mot euron som följde på Federal Reserves oväntat duvaktiga besked i torsdagskväll.

Euro/usd handlades runt 1:13 före Feds räntebesked och steg därefter till 1:1460 som högst vid lunchtid på fredagen, för att därefter ge upp hela uppgången till USA-stängningen.

Kommentarer från ECB-ledamoten Benoit Coeure vid lunchtid på fredagen antydde att ECB inte kommer att stå svarslösa på Federal Reserves upptrappning av valutakriget. Han noterade i all stillhet att euron har stärkts "rätt markant", och att ECB har uttalat beredskap att agera, att förlänga QE-programmet bortom september 2016 vid behov.

Kollegan i ECB-direktionen, Peter Praet, sade senare, i en tidningsintervju, att det är viktigt för ECB att betona att man är redo att agera.

"Vi kommer inte att tveka att agera om vi skulle dra slutsatsen att chockerna är så allvarliga och långvariga att de skulle leda till lägre inflationsprognoser i euroområdet", sade han.

Bank of Englands chefekonom, Andrew Haldane, talade också på fredagseftermiddagen om förutsättningarna för en brittisk räntehöjning är ganska långt från att vara uppfyllda, och givet de signifikanta nedåtriskerna mot den brittiska ekonomin och inflationen är det inte omöjligt att nästa steg för Bank of England snarare blir att lätta på penningpolitiken.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte samtidigt ytterligare svagt nedåt på fredagskvällen, efter markanta nedgångar tidigare i spåren på de mjuka Fedbeskeden.

På lördagen kommenterade tre Fedledamöter torsdagens räntebeslut; James Bullard, som inte röstade, John Williams, som röstade med majoriteten, och Jeffrey Lacker, som röstade för en räntahöjning.

James Bullard sade att han skulle ha röstat för en räntehöjning.

"Skälen för en normalisering av policyn är ganska starka eftersom kommitténs mål i all väsentlighet har nåtts… Jag argumenterade emot beslutet vid FOMC-mötet", sade han i ett anförande.

John Williams sade att för hans del så vägde räntebeslutet mycket jämnt.

"Det var ett jämnt beslut enligt min mening, som delvis speglar de motstridiga signaler vi får. USA:s ekonomi fortsätter stärkas medan den globala utvecklingen utgör nedåtrisker mot att vi till fullo ska uppnå våra mål", sade han i ett anförande, och tillade att han fortsatt tror på en räntehöjning i år.

Jeffrey Lacker motiverade sin reservation med att de ekonomiska förhållandena och utsikterna kräver en högre ränta. Han anförde också att en räntehöjning i nuläget skulle överensstämma med hur Fed tidigare har svarat på liknande förhållanden.

"Ytterligare fördröjningar skulle vara ett avsteg från ett beteendemönster som har tjänat oss väl tidigare. Historien antyder starkt att sådana avsteg är riskabla och ökar sannolikheten för negativa utfall", skrev Jeffrey Lacker i ett inlägg på Federal Reserve Richmonds webplats.

Söndagens grekiska val resulterade i en överraskande klar seger för Syriza, som nu ser ut att kunna fortsätta regera med den tidigare partners oberoende greker - men nu utan den avhoppade vänsterfalangen i Syriza.

Asiatiska marknader inledde måndagens handel i en generellt mycket svag ton i spåren på fredagens svaga utveckling i New York (Japan har helgstängt). Kinesiska börser vände dock upp på plus efter en inledande nedgång med stöd av teknologi och industriföretag.

Enligt en privat rapport, China Beige Book, CBB, (som har modellerats efter Federal Reserves regionala konjunkturrapport med samma namn) är den kinesiska ekonomin inte så svag som den kanske ser ut. Och det är bara en myt att den ekonomiska inbromsningen intensifieras. Utvecklingen i Kinas ekonomi är snarare blandad än katastrofal.

"Uppfattningarna om Kina kan vara mer grundligt skilda från fakta nu än någon gång tidigare under de fem år vi har undersökt ekonomin", skrev CBB:s ordförande Leland Miller i rapporten, som citeras av Bloomberg News.

"Det globala sentimentet om Kina har girat kraftigt åt det negativa hållet - för negativt. Även om vi länge har varnat klienter för att lita till de allt för ljusa officiella beskrivningarna om den kinesiska ekonomin tror vi nu att sentimentet har svängt alldeles för långt i motsatt riktning", fortsatte han.

Dollarn vänder åter svagt nedåt mot euron och japanska yen i Asienhandeln, givet helgstängda Japanmarknader saknas ännu noteringar för amerikanska statspappersräntor på måndagen.

Måndagens makroagenda inleds med att den svenska regeringen presenterar sin budget, klockan 8.00. I övrigt bjuds inte mycket förrän publiceringen av amerikansk data över försäljningen av nya bostäder i augusti, klockan 16.00.

En rad ECB-ledamöter står också på talarlistan på måndagen; Ardo Hansson klockan 14.00, Benoit Couere klockan 14.45, Ewald Nowotny klockan 18.00, och Peter Praet klockan 18.30. Klockan 19.00, ska också Fedchefen i Atlanta, Dennis Lockhart, tala om ekonomi.

måndag 6.05 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:2439 (8:1819) EUR/USD 1:1318 (1:1404)
EUR/SEK 9:3303 (9:3325) USD/JPY 119:76 (119:64)
Jp obl 2 0,01 (0,01) Jp obl 10 0,31 (0,31)
Ty obl 2 -0,24 (-0,23) Ty obl 10 0,66 (0,66)
US obl 2 0,68 (0,68) US obl 10 2,14 (2,15)


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?