ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Northlands rådgivare plockade ut 231 Mkr

  • Magnetismen i malmproverna har gjort att en penna fastnat. Proverna är tagna av Northland Resources. Foto: Thord Nilsson / TT
Skandalbolaget Northland betalade 231 miljoner kronor till rådgivare, enbart under ett enda år. Det framgår av den förvaltarberättelse som lämnats in till Luleå tingsrätt, skriver Norrbottens Kuriren.

När det krisande gruvbolaget Northland jagade pengar på den internationella finansmarknaden blev villkoren tuffa. Finansieringskostnaden hamnade på mellan 17 och 25 procent, skriver Norrbottens Kuriren.

”Det kostar att vara fattig, om jag säger så”, säger Northlands konkursförvaltare Hans Andersson till tidningen.

Han har nyligen lämnat in en förvaltarberättelse till Luleå tingsrätt där han skriver:

"...att koncernen till följd av finansieringsform, koncernstruktur och senare ekonomiska svårigheter haft en högt uppdriven kostnad för rådgivning..."

Rådgivningskostnaden redovisas till drygt 231 miljoner kronor för 2013-2014. Av denna summa är hela 95 miljoner kronor kopplad till hanteringen av obligationslånen.

Uppgifterna har fått Avanzas sparekonom Claes Hemberg att reagera.

”Det här visar hur illa bolaget skötts. Att ta in en miljard i en emission och ge en fjärdedel till rådgivare visar att man inte har kontroll. Det visar även varför rådgivarna lovat att det skulle gå att lösa problemen. De har ju själva tjänat pengar på att ge de här råden”, säger han och tillägger att 7.000 Avanzakunder drabbats av bolagets kris.

De två rekonstruktioner som Northland tvingades begära hos tingsrätten hanterades av Lars Söderqvist vid byrån Hökerberg & Söderqvist. Även han är upprörd över att Northland fick betala så mycket för obligationslånen.

”På grund av låneavtal och annat, tvingades man betala obligationsinnehavarnas rådgivning. Och de bidrog inte till rekonstruktionen, de företrädde ju ett intresse, sin egen huvudmans intressen, och de tog ju väldigt bra betalt, kan man ju milt sagt säga, säger Lars Söderqvist till Norrbottens Kuriren.

En grundorsak till att Northlandprojektet tidigt hamnade i ekonomiska svårigheter var att kontrollen var för svag, enligt förvaltarberättelsen. Exempelvis blev kostnaden för anrikningsverket betydligt högre än planerat, liksom transportlösningen, skriver Norrbottens Kuriren.

Pajalagruvan började byggas 2011 och hösten 2012 sköts den första salvan. Redan i januari 2013 hade investeringskostnaderna skenat med 47 procent, vilket var början på gruvbolagets uppmärksammade kris.

Tyck till