1515

Nordenbörser: Maersk fortsätter söderut – hård press efter Fed<br />

Utvecklingen på Nordenbörserna under fredagen liknade i stort den i övriga Europa med breda utförsäljningar av risktillgångar.

Torsdagens besked från Fed att räntan lämnas oförändrad har fått investerare att ifrågasätta hur stark den globala tillväxten egentligen är och om Fed ser något i den inkommande datan som inte marknaden gör.

Det nordiska samlingsindexet VINX Benchmark sjönk 1,4 procent till nivån 208. VINX Benchmark består av 140 aktier från de fyra nordiska länderna.

På indexfronten backade OBX 1,6 procent i Oslo och i punkter räknat var det återigen Statoil som var det största sänket med minus 2,3 procent. Brentoljan har haft en tung dag med ett tapp på 1,7 procent.

Ett säljtryck syntes även i Norwegian Air Shuttle som föll 4 procent sedan Carnegie nedgraderat aktien på oro för att antalet lediga sittplatser kommer öka mer än trafiktillväxten.

Även i Köpenhamn var säljarna på hugget med OMXC20 på minus 0,8 procent. Jumboplatsen intogs av FL Smidth som stängde 3,7 procent lägre. Tillsammans med en nedgradering av Carnegie har verkstadskoncernen uppgett att den är hårt pressad av nedgången i gruvindustrin vilket ogillades av marknaden.

Tungviktaren Maersk gick inget vidare heller med en stängning 1,5 procent lägre vilket betyder minus 34 procent sedan toppen i april. Enligt Ritzau oroar sig marknaden för de låga oljepriserna men det största benet för rederiet är fraktdelen som har en utsatt position i spåren av de sjunkande fraktraterna.

I Helsingfors sjönk OMXH25 1,5 procent och bland indextungviktarna backade Nordea, Sampo och Nokia runt 2 procent vardera.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?