Annons

Råvaror: Oljepriset rör sig uppåt<br />

Oljepriset fortsatte att röra sig uppåt även på onsdagen efter data som visat en nedgång bland de amerikanska oljelagren. Prisutvecklingen för ädel- och basmetallerna följde samma riktning inför Feds räntebesked på torsdagen.

Vid klockan 09.00 noterades WTI-oljan i första termin upp 0:46 dollar vid 45:05 dollar per fat. Brentoljan noterades samtidigt 0:31 dollar högre till 48:06 dollar per fat.

Prisuppgången följde efter att American Petroleum Institute rapporterat att de amerikanska oljelagren minskade med 3,1 miljoner fat under föregående vecka. Inför en regeringsrapport över veckovisa oljelager som presenteras under eftermiddagen väntas däremot en uppgång om 2 miljoner fat under föregående vecka enligt Bloombergs analytikerenkät.

På London Metall Exchange var priset för koppar 21 dollar högre vid nivån 5.368 dollar per ton. Detta efter att ha handlats på minus tidigare under morgonen. Basmetallen har pendlat mellan plus och minus under veckan efter nedskärningar av gruvor samt data som signalerat om en avtagande ekonomisk tillväxt i Kina, världens största konsument av koppar. Osäkerhet för metallen märks inför Feds räntebesked på torsdagen.

"Det säkraste antagandet för tillfället är att volatiliteten är ett tecken på osäkerhet och marknaden är osäker just nu, både vad gäller Feds beslut och om vilka konsekvenserna kan bli", sade Ric Spooner, chef för marknadsstrategi vid CMC Markets Asia, till Bloomberg News.

Bly var den basmetall att stiga mest, upp 1 procent till 1.705 dollar per ton. Nickel och aluminium avancerade båda med cirka 0,5 procent.

Priset för guld hade ökat med 1:22 dollar till 1.106 dollar per uns och silverpriset var 0:03 dollar högre vid 14:45 dollar per uns.

Noteringar klockan 08.58

Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin +0:46 USD 45:05 1,03% -22,50%
Brent, första termin +0:31 USD 48:06 0,65% -25,82%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +21 USD 5.368 0,36% -14,82%
Zink +6 USD 1.744 0,35% -19,93%
Aluminium +8 USD 1.621 0,46% -12,50%
Nickel +55 USD 10.150 0,54% -33,00%
Bly +18 USD 1.705 1,04% -8,26%
Tenn +25 USD 15.600 0,16% -19,59%
Ädelmetaller (pris/uns,spot)

Guld +1:22 USD 1.106:47 0,11% -6,62%
Silver +0:03 USD 14:45 0,19% -7,96%
Dollarindex(högre = starkare USD) -0.04 95.57 -0,04% 5,87%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?