1515

Inflationen i EMU plus 0,1 procent i augusti

Inflationstakten i euroområdet var 0,1 procent i augusti, jämfört med 0,2 procent föregående månad, rapporterar Eurostat.

Förväntningarna på det harmoniserade indexet för konsumentpriser (HIKP) låg på 0,2 procent, enligt en enkät från Bloomberg News. Eurostats snabbestimat för inflationen i juli visade just 0,2 procents inflation.

Under augusti månad sjönk priserna 0,6 procent i euroområdet, jämfört med föregående månad.

Kärninflationen (HIKP exklusive livsmedel, energi alkohol och tobak) uppgick till 0,9 procent i augusti, jämfört med 1,0 procent föregående månad. Analytiker hade väntat en kärninflationstakt på 1,0 procent, i linje med det preliminära utfallet.

I samtliga EU-länder var inflationstakten 0,0 procent i juli, jämfört med +0,1 procent föregående månad.

Den lägsta inflationstakten bland euroländerna uppmättes i Cypern, -1,9 procent. Den högsta inflationstakten uppmättes i Malta, på +1,4 procent.

Den svenska HIKP-inflationstakten uppmättes till 0,6 procent i augusti, ned från 0,8 procent föregående månad och femte högst i EU.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?