Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

Amerikanska statspappersräntor har handlats oförändrat till marginellt högre efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Dollarn handlas samtidigt en något svagare mot euron och japanska yen.

Veckans FOMC-möte, onsdag-torsdag, är fortsatt i fokus för ränte- och valutamarknaderna, och för första gången på länge råder det delade meningar bland ekonomer om vad centralbanken kommer att besluta om styrräntan, en första räntehöjning på nio år eller fortsatt nollränta?

Mohamed El-Erian, ekonomisk chefsrådgivare vid Allianz SE, bedömer att sannolikheten för en räntehöjning från Fed på torsdag är "omkring 49 procent". USA-ekonomin förbättras, men svagare tillväxt på andra håll i kombination med ökad volatilitet på finansmarknaderna ger Fed skäl att avvakta.

På tisdagens USA-agenda märks detaljhandel för augusti samt Empire-index för september, klockan 14.30, samt industriproduktion för augusti klockan 15.15.

I tisdagens Asienhandel försvagade japanska yen något inför räntebeskedet från Bank of Japan, men när beskedet meddelades strax efter klockan 5.00 vände yenen åter uppåt.

Bank of Japan lämnade den penningpolitiska hållningen oförändrad, vilket innebär att banken ska genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på 80.000 miljarder yen per år.

Beskedet var i stort sett helt väntat, men marknadsaktörer hade tydligen väntat tydligare signaler om att centralbanken är redo för nya lättnadsåtgärder senare i år, kanske i oktober.

Bank of Japan noterar att Japans export har påverkats av inbromsningen i tillväxtekonomierna, men den måttliga återhämtningen i Japans ekonomi väntas fortsätta.

Protokollet från RBA:s penningpolitiska möte den 1 september noterar risker från Kinas ekonomiska inbromsning samt från volatiliteten på finansmarknaderna. RBA noterade också ökad efterfrågan på arbetskraft i Australien, men det kvarstår lediga resurser och lönetrycket är fortsatt svagt vilket kan motverka inflationseffekterna av den svagare valutan.

Australiendollarn försvagades något när protokollet publicerats, de internationella varningarna och nedtoningen av den starka inhemska arbetsmarknaden kan vara signaler om fortsatt beredskap för nya lättnadsåtgärder.

Kinesiska börser föll åter markant på tisdagen. I Tokyo steg de ledande indexen inledningsvis, men tappade det mesta när yenen stärktes efter räntebeskedet från Bank of Japan.

Tisdagens Europa-agenda bjuder bland annat på augusti-KPI från Frankrike, klockan 8.45, och Storbritannien, klockan 10.30. Klockan 11.00 redovisas vidare ZEW-index för september samt euroområdets handelsbalans för juli.

I Sverige riktas intresse mot vice Riksbankschefen Per Janssons eventuella kommentarer vid ett LO-seminarium om lönebildningen. Inget förskrivet tal publiceras, men väl bilder från anföranden läggs ut på Riksbankens webplats klockan 8.20.

Per Jansson har vid flera tillfällen uttalat sig kraftfullt mot en för stark krona, och kanske finns det skäl att räkna med nya verbala interventioner på tisdagen. På måndagen noterades KIX-index till 110,02 vilket är klart lägre än de 113,10 som Riksbanken räknade med för tredje kvartalet i inflationsrapporten i september.

tisdag 5.50 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:2486 (8:2607) EUR/USD 1:1325 (1:1300)

EUR/SEK 9:3414 (9:3338) USD/JPY 120:05 (120:06)

Jp obl 2 0,02 (0,02) Jp obl 10 0.38 (0,36)

Ty obl 2 -0,24 (-0,24) Ty obl 10 0,66 (0,64)

US obl 2 0,73 (0,71) US obl 10 2,18 (2,17)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SynchAnnons

Advokatbyrå har utvecklat unik AI för avtalsgranskning

I ett projekt som inte har någon motsvarighet i Norden har advokatbyrån Synch utvecklat ett AI-verktyg som kan granska om avtal uppfyller GDPR-krav. Det tar bara några sekunder, och kvaliteten blir bättre än vid manuell granskning.

Synch Advokat är en affärsorienterad advokatbyrå som har innovation och teknologi som en viktig del av verksamheten. Byrån underlättar hanteringen av juridiska frågor genom tekniska lösningar. Det innebär att Synch kan arbeta närmare sina kunder jämfört med traditionella advokatbyråer.

– Som i många andra delar av samhället kommer sådana här tekniskt avancerade lösningar även bli mycket viktiga inom juridiken. Därför vill vi ligga i framkant och visa vilka möjligheter det finns med den nya tekniken, säger Magnus Sundqvist, Head of Digital Services, Synch Advokat.

Verktyget, som baseras på AI och djupinlärning, används för granskning av Data Processing Agreements, DPA, eller personuppgiftsbiträdesavtal. Alla företag som delar personuppgifter på något sätt måste sluta sådana avtal. Verktyget kan indikera om kraven i dataskyddsförordningen GDPR efterlevs, och om de inte gör det kan verktyget tala om vad som är felaktigt. Granskningen tar några sekunder. Kvaliteten blir högre än vid manuell granskning.

För att utveckla lösningen har Synch fått stöd av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. 

– Syftet med lösningen är dels att vi ska kunna använda den själva, dels att vi ska sälja den till kunder, säger Magnus Sundqvist. Allt för att skapa värde för våra kunder. Än så länge granskar verktyget bara avtal som är skrivna på engelska då detta är den största marknaden. Med tiden kommer fler språk läggas till. 

Synch har tagit fram AI-lösningen i samarbete med tre av sina kunder. En av dem är Dustin, en ledande onlinebaserad IT-partner med verksamhet i Norden och Nederländerna. 

– Vi tycker att det här är ett spännande sätt att både effektivisera våra processer och att öka kvaliteten på dem. Lösningen stöder vår vision att möjliggöra för våra kunder att ligga i framkant, säger Sara Edlund, chefsjurist, Dustin. 

Med cirka 450 000 kunder och 2 800 tillverkare sluter Dustin ett stort antal avtal. En stor del av dem är standardavtal. De avtal som avviker från standardavtalen behöver granskas.

– Vi sluter avtal som behöver granskas i stort sett varje dag. I samband med att GDPR trädde i kraft behövde ett stort antal DPA slutas med såväl leverantörer som kunder, och det visade sig att den manuella granskningen av DPA är mycket tidskrävande. Behovet av att effektivisera avtalshanteringen kommer öka med utvecklingen av vår affär, säger Tomas Gate, försäljningschef, Dustin. 

– Därför insåg vi att ett smart digitalt verktyg som kan automatisera vår DPA-granskning var en klockren lösning för oss, säger Sara Edlund. 

Ett avtal på tio sidor kanske tar två timmar att granska manuellt. Det kan jämföras med AI-verktyget som klarar av granskningen på i genomsnitt tre sekunder. Om avtalet inte uppfyller kraven i GDPR får användaren tillbaka det med kommentarer, till exempel att två specificerade uppgifter saknas.

– Lösningen innebär att vi kan spara mycket tid, säger Sara Edlund. Men det innebär också att vi kan uppnå en jämnare kvalitet i granskningen. När man granskar manuellt kan resultatet påverkas av personlig riskaptit och dagsform. 

AI-verktygets träffsäkerhet ligger uppåt 99 procent, vilket är högre än vid manuell granskning.

– Men det kommer alltid krävas en viss manuell hantering, säger Sara Edlund. Vi kommer göra stickprovskontroller för att säkerställa att granskningen håller hög kvalitet, och analysen av avvikelser kommer fortsatt ske manuellt. 

– AI-lösningen är också positiv för Dustins kunder och leverantörer eftersom lösningen innebär en effektivisering och förenkling av affärsflöden, säger Tomas Gate. 

Synch har sedan tidigare utvecklat ett annat AI-verktyg, Privacypolicycheck.ai, som företag kan använda för att granska om deras integritetspolicy följer bestämmelserna i GDPR. Denna tjänst finns på Synchs webbplats och kan användas gratis av vem som helst.

– Än så länge har vi bara tagit de första stegen. Vi kommer utveckla det nya AI-verktyget så att det blir ännu mer avancerat. Vi kommer också utveckla liknande verktyg för andra typer av avtal och dokument, säger Magnus Sundqvist.

Läs mer här

Mer från Synch

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synch och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?