1515

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

Amerikanska statspappersräntor har handlats oförändrat till marginellt högre efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Dollarn handlas samtidigt en något svagare mot euron och japanska yen.

Veckans FOMC-möte, onsdag-torsdag, är fortsatt i fokus för ränte- och valutamarknaderna, och för första gången på länge råder det delade meningar bland ekonomer om vad centralbanken kommer att besluta om styrräntan, en första räntehöjning på nio år eller fortsatt nollränta?

Mohamed El-Erian, ekonomisk chefsrådgivare vid Allianz SE, bedömer att sannolikheten för en räntehöjning från Fed på torsdag är "omkring 49 procent". USA-ekonomin förbättras, men svagare tillväxt på andra håll i kombination med ökad volatilitet på finansmarknaderna ger Fed skäl att avvakta.

På tisdagens USA-agenda märks detaljhandel för augusti samt Empire-index för september, klockan 14.30, samt industriproduktion för augusti klockan 15.15.

I tisdagens Asienhandel försvagade japanska yen något inför räntebeskedet från Bank of Japan, men när beskedet meddelades strax efter klockan 5.00 vände yenen åter uppåt.

Bank of Japan lämnade den penningpolitiska hållningen oförändrad, vilket innebär att banken ska genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på 80.000 miljarder yen per år.

Beskedet var i stort sett helt väntat, men marknadsaktörer hade tydligen väntat tydligare signaler om att centralbanken är redo för nya lättnadsåtgärder senare i år, kanske i oktober.

Bank of Japan noterar att Japans export har påverkats av inbromsningen i tillväxtekonomierna, men den måttliga återhämtningen i Japans ekonomi väntas fortsätta.

Protokollet från RBA:s penningpolitiska möte den 1 september noterar risker från Kinas ekonomiska inbromsning samt från volatiliteten på finansmarknaderna. RBA noterade också ökad efterfrågan på arbetskraft i Australien, men det kvarstår lediga resurser och lönetrycket är fortsatt svagt vilket kan motverka inflationseffekterna av den svagare valutan.

Australiendollarn försvagades något när protokollet publicerats, de internationella varningarna och nedtoningen av den starka inhemska arbetsmarknaden kan vara signaler om fortsatt beredskap för nya lättnadsåtgärder.

Kinesiska börser föll åter markant på tisdagen. I Tokyo steg de ledande indexen inledningsvis, men tappade det mesta när yenen stärktes efter räntebeskedet från Bank of Japan.

Tisdagens Europa-agenda bjuder bland annat på augusti-KPI från Frankrike, klockan 8.45, och Storbritannien, klockan 10.30. Klockan 11.00 redovisas vidare ZEW-index för september samt euroområdets handelsbalans för juli.

I Sverige riktas intresse mot vice Riksbankschefen Per Janssons eventuella kommentarer vid ett LO-seminarium om lönebildningen. Inget förskrivet tal publiceras, men väl bilder från anföranden läggs ut på Riksbankens webplats klockan 8.20.

Per Jansson har vid flera tillfällen uttalat sig kraftfullt mot en för stark krona, och kanske finns det skäl att räkna med nya verbala interventioner på tisdagen. På måndagen noterades KIX-index till 110,02 vilket är klart lägre än de 113,10 som Riksbanken räknade med för tredje kvartalet i inflationsrapporten i september.

tisdag 5.50 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:2486 (8:2607) EUR/USD 1:1325 (1:1300)

EUR/SEK 9:3414 (9:3338) USD/JPY 120:05 (120:06)

Jp obl 2 0,02 (0,02) Jp obl 10 0.38 (0,36)

Ty obl 2 -0,24 (-0,24) Ty obl 10 0,66 (0,64)

US obl 2 0,73 (0,71) US obl 10 2,18 (2,17)


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?