ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu blir det lättare att köpa lägenhet

  • Johan Lorenzen, Manne Larsson och Robin Lundberg ligger bakom tjänsten. Foto: Pressbild

På den nya sajten Borank.se kan man granska en bostadsrättsförenings ekonomi inför en kommande affär. Tjänsten har utvecklats av tre studenter vid KTH.

”Vi vill skapa en transparant bostadsmarknad. Många bostadsköpare har för lite kunskap om hur föreningens ekonomi ser ut när de är med i en budgivningsprocess”, säger studenten Johan Lorenzen vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som utvecklat tjänsten tillsammans med Manne Larsson och Robin Lundberg.

Idén bakom Borank.se föddes när Manne Larsson köpt en bostadsrätt i en ekonomiskt instabil förening. Processen fick honom att se behovet av att samla och analysera bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar på ett ställe.

En så kallad betaversion av Borank.se har lanserats under veckan. På sajten kan användare söka och få analyser från bostadsrättsföreningar i hela landet. Analysen levereras via epost och bygger på en unik algoritm som utvecklats och förfinats av flera forskare vid KTH. Den visar hur stabil en bostadsrättsförenings ekonomi är.

Att se hur en förening har rankats är gratis. Denna så kallade ”borank” uttrycks i form av ett grönt ”A”, ett gult ”B” eller ett rött ”C”.

Vill man ha en djupare analys får man hosta upp 49 kronor. Inom 48 timmar får man då en djupare analys som bryter ned föreningens ekonomi i sju kategorier: vinstmarginal, nettomarginal, ränteteckningsgrad, soliditet, lånegrad, belåning och kassalikviditet. Även dessa rankas med samma ”trafikljussystem”.

Det är på detta vis de tre studenterna hoppas tjäna pengar på tjänsten.

”Vi tror folk är redo att betala för detta. Men informationen ska ses som ett komplement till bostadsköparen”, säger Johan Lorenzen.

Han vill inte säga exakt hur en viss borank bör påverka värderingen av en lägenhet. Men om det blinkar rött bör man som köpare dra öronen åt sig.

”Ett grönt ”A” betyder att föreningen har en god ekonomi, medan ett rött ”C” betyder att man bör ta en närmare titt. Samtidigt kan det givetvis finnas omständigheter som vår analys inte tar hänsyn till”, säger Johan Lorenzen.

Köpa ny lägenhet? Hitta bästa möjliga bolåneränta här (Extern tjänst)

Tyck till