ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Oljebolag tappade

De amerikanska börserna avslutade måndagens session på minus i en sidledes handel som präglades av låg volym inför torsdagens räntemöte.

Apple gick motströms på iPhone-optimism medan råvarurelaterat tyngde index efter svag Kina-data.

Den stora frågan är när Feds första räntehöjning sedan 2006 kan komma. Enligt Bloomberg News är sannolikheten för räntehöjning på torsdag 30 procent och motsvarande siffra för decembermötet är knappt 60 procent.

S&P500, som är ned drygt 4 procent sedan årsskiftet, har alternerat mellan plus- och minusveckor de senaste två månaderna, vilket kan indikera att det finns en viss osäkerhet i marknaden inför årets kanske mest omtalade besked.

Dow Jones hade vid stängning backat 0,4 procent till 16.370, medan Nasdaq sjönk 0,3 procent till 4.806. S&P 500 tappade 0,4 procent till 1.953.

Omkring 740 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.400 miljoner på Nasdaq.

"Marknaden handlas sidledes efter det lite större tappet för några veckor sedan. Osäkerheten bland oss handlare visar sig i de dagliga diagrammen", skrev Fran N Cappelleri, vd vid Instinet och refererande till "zick-zackandet" i marknaden den senaste tiden, i en notering.

Rejäla tapp för oljepriset pressade energisektorn som var en av de sämst presterande inom S&P500-index. Valero Energy och Marathon Petroleum föll runt 3 procent vardera. Statistik under helgen från Kina visade att industriproduktionen var lägre än väntat i augusti och de fasta investeringarna är nere på 15-års lägsta vilket framkallade ett säljtryck i olja eftersom Kina är en stor importör.

Vid sidan av detta syntes ett bastant säljtryck i Alibaba som tappade runt 3 procent. Barron´s har antytt att bolaget friserar tillväxtsiffrorna och att aktien kan förlora ytterligare 50 procent i värde. Yahoo, som äger en del av näthandelsjätten, tappade ungefär lika mycket.

Bättre gick det för Apple som trots trist börshumör mäktade med att klättra 1 procent. It-giganten har uppgett att bolagets nya Iphone-modeller ser ut att passera förra årets försäljningsrekord vilket gav mod i handlarna.

I fjol såldes 10 miljoner modeller under den första försäljningshelgen och enligt bolaget är efterfrågan mycket god från Kina som är ett av länderna som ska få sälja telefonen under premiärhelgen.

Gene Munster, analytiker vid Piper Jaffray, påpekade att att om inte Kinaförsäljningen var inkluderad skulle årets försäljningssiffror mer eller mindre motsvara fjolårets. Gene Munster spår att Apple kommer sälja 13 miljoner iPhones under premiärhelgen där Kina står för cirka 2 miljoner telefoner.

"Kundernas respons på Iphone6S och Iphone6S Plus har varit extremt positivt och förordrarna har varit väldigt starka över hela världen", sa Trudy Muller, taleskvinna vid Apple, enligt Bloomberg News.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,17 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer