ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Reinfeldt får full fallskärm trots miljonregn i eget företag

  • Reinfeldt får 156.000 kronor från riksdagen – trots miljonintäkter i egna bolaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fredrik Reinfeldts företag har gjort momsinbetalningar motsvarande 2.2 miljoner kronor i intäkter. Trots det får han full fallskärm från riksdagen, visar en granskning som SVT gjort.
"Det är ett omställningsår", säger han.

Fredrik Reinfeldt AB startades i mitten av januari. Enligt SVT Nyheter kostar den före detta statsministern 100.000 kronor i timmen att anlita som föreläsare. 

Enligt Reinfeldt själv har han huvudsakligen ägnat sig åt skrivandet av sina memoarer, Halvvägs, som släpptes för ett par veckor sedan. Men företaget har gjort momsinbetalningar som motsvarar 2.2 miljoner kronor i intäkter – samtidigt som han fått fullt avgångsvederlag på 156.000 kronor i månaden sedan han lämnade riksdagen, enligt SVT.

"Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det. Jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut", säger han till SVT Nyheter.

Före detta ministrar har rätt till fallskärm under ett år, men minskas om man har andra inkomster. Denna regel kan dock kringgås, om man låter pengarna gå in i det egna företaget utan att ta ut lön. Något som Reinfeldt gjort, rapporterar SVT.

Tyck till