ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn svagare på euron

USA-räntorna steg svagt efter svensk stängning på torsdagen, men har därefter åter vänt nedåt under natten medan Wall Street stängde högre och dollarn har stärkts marginellt mot yenen men tappat mot euron.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan oförändrad på 2,21 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen.

En emission av 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar på torsdagen mötte god efterfrågan och fick betyget "4" på en femgradig skala.

Högsta ränta blev 2,980 procent, teckningskvoten 2,54 och antalet indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker blev 66 procent, den högsta som noterats.

Spekulationerna om vad Federal Reserve kommer att göra vid sitt möte nästa vecka fortsätter att uppta aktörernas tankar, men en vecka före Feds mest kritiska möte på flera år kan inte opinionsmakarna på Wall Street komma överens om någonting. Det finns ingen samsyn kring huruvida Fed kommer att höja styrräntorna eller inte, men inte heller om vad resultatet av en höjning kommer att bli.

Andrew Levin, ekonom på Dartmouth College och en gång i tiden kallad Janet Yellens "de facto stabschef" av tidningen Washington Post, anser att det vore ett misstag av Fed att höja styrräntorna i september.

"Vi är inte hemma än - vi är inte tillbaka i full sysselsättning", sade han i en intervju med MarketWatch, och citerade en studie över arbetsmarknadsförhållanden som han gjort tillsammans med Danny Blanchflower, tidigare ekonom på Bank of England.

Arbetslöshetsnivån är inte en bra indikator eftersom den döljer arbetare som gett upp att söka jobb. Fed riskerar, enligt Andrew Levin, att upprepa Bank of Japans misstag att försök att höja styrräntorna för tidigt 2000.

Citigroups ekonom William Lee, säger dock till Bloomberg News att USA:s ekonomi är tillräckligt stark för att klara av högre räntor.

På fredagens makroagenda finns USA-statistik över PPI i augusti och preliminärt Michigan-index för september.

Japanska räntor visar små rörelser på fredagen och det gör även Tokyobörsen, medan yenen är marginellt svagare mot dollarn.

Sydkoreas centralbank, BOK, meddelade under natten att de lämnar styrräntan oförändrad på 1,50 procent.

I Bloomberg News prognosenkät bland 18 bedömare väntade sig 16 oförändrad ränta medan två väntade sig en sänkning med 25 punkter till 1,25 procent.

BOK-chefen Lee Ju Yeol konstaterade att landets ekonomi står inför hög osäkerhet, där den kinesiska marknadens instabilitet och Feds penningpolitik utgör risker.

Därför behöver den sydkoreanska centralbanken behålla sin ackommoderande hållning, sade han.

BOK-chefen sade att en potentiell chock från Feds väntade räntehöjning kommer att vara begränsad och att landet har förberett motåtgärder.

På valutamarknaden handlas dollarn just nu kring 120:82 mot yenen (120:70), medan euron i sin tur har stärkts till 1:1282 mot dollarn jämfört med 1:1219 vid svensk stängning i går.

Kronan är 3 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre svagare mot euron.

På fredagens europeiska makroagenda finns definitiv KPI från Tyskland och Spanien, brittiska inflationsförväntningar och eurogruppsmöte.

Här hemma publicerar SCB statistiken över arbetslösheten i augusti, BNP för andra kvartalet samt hushållens konsumtion i juli.

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas arbetslösheten ha stigit till 6,8%, ej säsongsrensat, i augusti, från 6,5% i juli.

BNP spås ha ökat med 1,0% q/q och 3,0% y/y, i linje med det preliminära utfallet som var bättre än väntat.

 

Fredag kl 6:20 (Torsdag kl 16:15)
USD/SEK 8:3482 (8:3838) EUR/USD 1:1282 (1:1219)
EUR/SEK 9:4185 (9:4053) USD/JPY 120:82 (120:70)
Jp obl 2 0,00 (0,02) Jp obl 10 0,35 (0,35)
Ty obl 2 -0,22 (-0,23) Ty obl 10 0,70 (0,69)
US obl 2 0,73 (0,74) US obl 10 2,21 (2,21)
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies