1515

Norden: Deppigt veckoavslut efter telekomtapp<br />

Likt övriga Europabörser backade Nordenbörserna i fredagens handel i spåren av tapp för telekom- och oljebolag samtidigt som det fanns en viss nervositet inför nästa veckas amerikanska räntebesked.

Det nordiska breda samlingsindexet VINX Benchmark backade 0,3 procent till nivån 211. VINX Benchmark består av 140 aktier från de fyra nordiska länderna.

Bland de tre nordiska börserna gick Oslo svagast med minus 1,1 procent för OBX-index. Goldman Sachs menar att överutbudet av olja är större än vad banken tidigare trott och utesluter inte priser kring 20 dollar per fat vilket pressade den oljetunga norska börsen. Samma bank har även justerat ned riktkursen för tungviktaren Statoil som därmed var största sänke med minus 1,7 procent.

Vid sidan av oljan var det fokus på telekom efter att EU-kommissionen i praktiken stoppat Telia Soneras och Telenors planerade samgående i Danmark. Analytikern Christer Roth på DNB skrev i en analys att nedgången i Telenor var "rättvis" och att Telenor nog lär sälja sin danska verksamhet.

Även börsen i Köpenhamn dominerades av säljare med OMXC20 på minus 0,6 procent. Jumboplatsen intogs av TDC som föll drygt 7 procent i spåren av det avbrutna samgåendet mellan Telenor och Telia. Enligt Ritzau Finans lär den hårda konkurrensen på den danska marknaden nu fortsätta.

Inte heller Helsingforsbörsen klarade sig undan kurspress trots uppgångar för några tungviktare, OMXH25 var ned 0,7 procent.

På aktiefronten gick skogsbolag svagt efter att Bank of America upptagit bevakning av Stora Enso med rekommendationen underperform vilket tyngde aktien 3,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?