1515

Börsen: Terminerna pekar ner<br />

Terminerna pekar ned inför torsdagens börsöppning, efter nedgångar i Asien och New York. Oro inför amerikansk räntehöjning nämndes som förklaring till nedgångarna, och svag kinesisk PPI-statistik. OMXS30 har fallhöjd efter att ha stängt upp 1,2 procent på onsdagen, på nivån 1.507.

Med en halvtimme kvar till öppning pekade Euro Stoxx 50-terminen ned 1,2 procent, och IG:s förhandel indikerade en stund dessförinnan en nedgång i OMXS30 på 0,9 procent. Frankfurt- och Paristerminerna var också ned kring 1 procent.

"Marknaden oroar sig över Kina, kommande räntehöjning i USA, samt oljepriserna. Börsen är väldigt sårbar och det finns förmodligen mer att hämta på nedsidan innan vi eventuellt får en sedvanlig stark avslutning på året", hette det i IG:s marknadsstrateg Erik Hanséns morgonbrev.

Till detta kan läggas att Brasiliens kreditbetyg sänkts till skräpstatusen BB+ med negativa utsikter av S&P, efter sju år som "investment grade", på onsdagskvällen.

Saab bokar inte desto mindre slutligen Brasiliens Gripenorder, värd 39,3 miljarder kronor på torsdagen, efter pressmeddelande om det under natten.

Aktien har stigit vid de olika hållpunkter som föregått bokningen - Brasiliens val av Gripen 2013, avtalet 2014, finansieringen 2015 - men Swedbanks Mats Liss tror att det finns utrymme för uppgångar även på torsdagen när ett avgörande frågetecken nu är undanröjt.

Vidare: Goldman Sachs har bytt SKF-analytiker, och höjer sin rekommendation till köp från neutral inför kapitalmarknadsdagen i november.

Morgan Stanley återupptar bevakning av Assa Abloy med övervikt och riktkursen 190 kronor. Bevakning av Alfa Laval inleds med underviktsrekommendation och riktkursen 148 kronor, från samma investmentbank.

Ferronordic, återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland, kallar till extrastämma för att besluta om höstutdelning på sina preferensaktier, vars utdelning kommer i två steg. När bolaget den 20 april meddelade att det avvaktade med vårens utdelning på grund av osäkerheten i Ryssland föll preferensaktien med 120 kronor, eller 23 procent.

Övriga nyheter:

* Indutrade köper ett svenskt belysningsbolag med omsättning på cirka 50 miljoner kronor.

* Börsåterkomlingen Gränges effektiviserar och drar ned personalen med upp till 35 personer, vilket kostar 15 miljoner kronor under det tredje kvartalet.

* Omsusade Tribona aviserar ett nytt hyresavtal i Burlöv och ett förlängt i Växjö.

* First North-listade Light Labs förlust under det andra kvartalet stannade på 2,9 miljoner kronor (-4).

* Bland insynstransaktionerna märks styrelseledamoten och den tidigare primus motorn Ronald Bengtssons köp av 10.000 aktier i D Carnegie, och finanschefen Maria Hedengrens försäljning av 2.000 aktier i Netent.

På makrofronten publicerar SCB KPI för augusti, som är viktigare än vanligt för Riksbanken, vars bedömning är att det finns en uppåttrend i inflationen. SME-prognosen ligger på -0,1% i augusti, vilket vore oförändrat från juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?