ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Avhoppad "pensionsgam" kritiserar sin gamla bransch

  • Alexander Ernstberger. Foto: Allra/PPM

Allt fler fondbolag slutar erbjuda dyra förvaltningstjänster inom det allmänna pensionssystemet. Ett exempel är Alexander Ernstberger, vd för Allra Sverige går så långt som att kritisera den bransch han nyligen var verksam i.

”Givet att det inte längre går att byta PPM-fonder på uppdrag av kunden så är det oskäligt att ta betalt för en tjänst som inte kan utföras”, säger Alexander Ernstberger, vd för Allra Sverige som fram till i fjol erbjöd just denna typ av tjänst.

Bakgrunden till debatten är delvis den rapport som Pensionsmyndigheten (PPM) gick ut med i juni i fjol och som varnade för de bolag som erbjuder att ta över förvaltningen av din premiepension mot en ersättning. Dessa förvaltningsbolag kallas ibland för ”pensionsgamar” och förknippas ofta med höga avgifter, svårbegripliga villkor och aggressiva telefonförsäljare.

Enligt PPM:s rapport har en av tio sparare, 700.000 svenskar, avtal med ett förvaltningsbolag. Rapporten pekar även ut 16 förvaltningsbolag som rankas från dyrast till minst kostsam.

”Vi avråder sparare från förvaltningsbolag”, säger Inger Söderbom, finansanalytikern på Pensionsmyndigheten som stod bakom rapporten.

Nu får hon stöd från oväntat håll.

Även Alexander Ernstberger, vd för Allra Sverige kritiserar branschen. Detta trots att hans bolag så sent som i början av 2014 själv erbjöd just förvaltningsverksamhet inom PPM-systemet.

Allra Sverige var i fjol på plats 15 på PPM:s lista för de 16 dyraste förvaltningsbolagen. Och i november gick man samman med konkurrenten Prognosia, som var nummer ett – alltså värst av alla – på Pensionsmyndighetens lista. Prognosias tjänst kostade då totalt drygt 1.500 kronor per år i procentuella och fasta avgifter, vilket var 440 procent dyrare än genomsnittsfonden i PPM-systemet.

Sedan dess har dock Allra Sverige och Prognosia sadlat om, slutat erbjuda förvaltningstjänster och fokuserat på fondförvaltning och försäkringstjänster istället.

”Allra erbjöd förvaltning av premiepensionen så länge som det fanns möjlighet att flytta kundernas pengar mellan olika fonder på fondtorget. Nu kan de kunder som vill ha hjälp istället välja någon av de fyra fonder som Allra förvaltar", säger vd:n och storägaren Alexander Ernstberger.

Sedan den 1 juli i fjol krävs skriftliga godkännanden vid försäljning av finansiella tjänster, vilket försvårar för telefonsäljare. Vidare kan förvaltningsbolagen inte längre byta fonder själva med hjälp av kundernas pin-koder. Istället måste de be om kundens underskrift via e-legitimation eller blankett.

Att många bolag ändå dröjt sig kvar på den lukrativa marknaden beror på att de hittat kreativa sätt att kringgå lagstiftaren och myndighetens intention.

Indecap, förvaltningsbolaget som marknadsför sina tjänster via 18 av landets sparbanker, har exempelvis löst problemet genom att erbjuda en fond-i-fond i vilken man kan byta ut kundernas fonder utan ett explicit godkännande.

Men Alexander Ernstberger dömer även ut denna metod.

”Fond-i-fonder är ofta ett dyrt sätt att spara i och med att man dels betalar fondavgift för fond-i-fonden men även för de fonder som den investerar i”, säger han.

Allra Sverige är inte de enda som lämnat den utskällda sektorn. Di har mejlat samtliga förvaltningsbolag på Pensionsmyndighetens lista. Av de som svarat uppger Cicero Fonder att man slutat erbjuda förvaltningstjänster. Även IKC Fonder säger att man inte erbjuder förvaltningstjänster.

Flera andra bolag menar att man upphört med dessa tjänster för flera år sedan.

”Vi erbjuder inte diskretionär förvaltning inom PPM-systemet. Vi avslutade detta i slutet på 2011. Vet inte vad Pensionsmyndigheten åsyftar”, skriver Glenn Nilsson, vice vd på fondbolaget Max Matthiessen.

Söderberg & Partners, IKC Fonder och Aktiva Fonder ger liknande svar.

Inger Söderbom på Pensionsmyndigheten förbereder just nu en ny rapport om branschen som väntas komma ut senare i höst. Då blir det tydligt huruvida lagstiftningen gjort att färre svenskar betalar för förvaltning av sin allmänna pension.

LÅNA PENGAR? Hitta bästa privatlåneränta här (Extern tjänst)

Tyck till