1515

Asienbörser: Tungt fall i Tokyo

Onsdagens nedgångar på Wall Street följdes av stora tapp i Asien under torsdagsmorgonen. Vid 7.45-tiden hade Kinas Hang Seng-index backat med 1,9 procent medan Japans Nikkei-index fallit med 2,8 procent.
Foto:KOJI SASAHARA

Asiatiska aktier sjunker överlag på torsdagen, med Japan i främsta minusledet, efter onsdagens kraftiga uppgångar då Nikkei noterade den största uppgången under en enskild handelsdag sedan 2008. Undantaget är Shanghai som vid 7.45-tiden bara var nere minus 0,15 procent efter att inlett 2 procent lägre.

Oljepriserna sjönk på onsdagen och har fortsatt falla därefter. Klockan 7.45 stod Nordsjöoljan i 47,2 dollar.

"Det finns tre saker - oljepriserna, Kinaoro och osäkerheten om när (amerikanska centralbanken) Fed kommer att börja höja räntan - och alla dessa är så osäkra och det leder oss till en situation av 'risk av'. Den nuvarande marknaden är mycket volatil, varje dag rör den sig i motsatt riktning", sa Kei Katayama på Daiwa Investments till Bloomberg News, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I Tokyo föll landets största energipropsekteringsbolag Inpex med över 5 procent efter fallande oljepriser medan Apple-underlevernatören Murata sjönk 3 procent efter besviklese kring Apples produktpresentation på onsdagskvällen.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 120,35 mot dollarn, som samtidigt tappat till 1,121 mot euron.

"Marknaden kommer att vara volatil fram till Feds räntemöte nästa vecka. Investerare fokuserar återigen på potentialen kring en amerikansk räntehöjning och hur det skulle påverka tillväxtmarknaderna", sade en Sydney-baserad handlare till Bloomberg News.

Från Kina rapporterades att konsumentprisindex KPI steg 2,0 procent i augusti, något mer än enligt Bloomberg News väntade 1,8 procent. Samtidigt sjönk dock producentpriserna med 5,9 procent. Väntat här var en nedgång med 5,6 procent.

Premiärminister Li försökte dämpa oron kring landets ekonomiska utveckling och hävdade bland annat att årets tillväxtmål fortfarande kan uppnås.

Bakom den övervägande minusstämningen märktes oro kring amerikansk räntehöjning samt kinesisk inbromsning.

I Australien tyngde främst råvarurelaterade värdepapper.

Noteringar o7.30
Index Förändring kl 7:00 Sedan årsskiftet
MSCI Asia Apex 50 -1,70% -11,50%
Nikkei 225 -2,50% 4,80%
Hongkong Hang Seng -2,00% -8,10%
Kinas Shanghai Comp -0,10% 0,20%
Kinas Shenzhen Comp -0,00% 27,20%
Taiwan Taiex -0,30% -11,20%
Sydkorea Kospi 0,50% 1,50%
Indien BSE Sensex 30 -1,20% -7,60%
Singapore Straits -1,30% -14,20%
Australia S&P/ASX200 -2,00% -5,40%


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?