1515

Räntor och valutor: Dollarn stärktes överlag<br />

Europaräntorna visade små förändringar på tisdagen, medan dollarn stärktes något överlag. Börserna sjönk brett och industri-PMI visade överlag en i olika grad dämpad aktivitet runt om i världen.

Risksentimentet fick en negativ start. Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk (som väntat) till 49,7 i augusti från 50,0 i juli, och ligger därmed på den lägsta nivån på tre år. Tjänste-PMI sjönk också, till 53,4 från 53,9.

Caixin/Markits industri-PMI, som till viss del utlöste Kina-turbulensen för en vecka sedan, reviderades dock upp något till definitiva 47,3, från först rapporterade 47,1.

Indiens PMI sjönk till 52,3 från 52,7. I länder som Indonesien, Taiwan och Sydkorea ligger PMI stadigt under 50-strecket. Sydkoreas export sjönk 14,7 procent i årstakt i augusti, den största nedgången på sex år.

IMF-chefen Christine Lagarde flaggade för att de behöver revidera ned sin globala tillväxtprognos, som i juli låg på +3,3 procent för i år. Tillväxtländerna är sårbara för spridningseffekter från Kinas inbromsning, stramare finansiella förhållanden och en väntad räntehöjning i USA, sade hon.

Dollarn har sammantaget tappat till 1:126 mot euron och 119:90 mot yenen.

"Det är ännu en dag av 'risk av' som utlösts av ny oro för inbromsande tillväxt i Asien. Volatiliteten på marknaderna är fortsatt förhöjd i närtid, vilket gynnat yenen och euron temporärt, givet korta positioner och undervärdering", sade Lee Hardman på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

I Europa kom industri-PMI in svagare än väntat i Spanien, Italien och Frankrike, men något bättre i Tyskland.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,3 i augusti, jämfört med 52,4 föregående månad, preliminärt angavs 52,4.

Rob Dobson, ekonom på Markit, sade i en kommentar att industrin ändå uppvisade fortsatt motståndskraft med uppgångar i produktion och order. Dessutom steg sysselsättningsindex.

Arbetslösheten i euroområdet sjönk till 10,9 procent i juli från 11,1 procent i juni, den lägsta nivån sedan februari 2012 och under väntade 11,1 procent.

ECB har rådsmöte på torsdagen. Nick Kounis på ABN Amro tror att sjunkande oljepris, som trycker ned KPI längre, är en riskfaktor för ökat agerande från ECB och ser nu en sannolikhet på cirka 40 procent att ECB utökar obligationsköpen. ECB-chefen Mario Draghi väntas också bjuda på en duvaktig retorik.

"ECB får verkligen blandade signaler, tillväxten hålls uppe rätt bra och återhämtningsstoryn ser ut att vara kvar. Men vi har haft en ökad marknadsoro, vilket har lett till en viss åtstramning i finansiella förhållanden och nedgång i oljepriset som orsakat en nedgång i inflationsförväntningarna", sade han.

ISM:s industri-PMI för USA sjönk till 51,1 från 52,7, väntat var 52,5. Nedgången var bred bland delindex och även jobbindex sjönk, till 51,2 från 52,7. Nya exportorder låg på 46,5, den lägsta nivån på mer än sex år.

USA-räntorna sjönk efter statistiken, men totalt sett har nettoförändringarna sedan svensk stängning på måndagen varit små, med den tioåriga statsobligationen på 2,17 procent.

"Det står och väger om en räntehöjning i september. Styrkan i den amerikanska ekonomin motiverar inte de nuvarande låga räntorna, men andra faktorer kan spela in", sade David Schnautz på Commerbank till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News prognosenkät bland 55 bedömare, genomföd 27-31 augusti, väntar sig 48 procent att Federal Reserve höjer räntan vid septembermötet. 17 procent tror på oktobermötet medan 24 procent spår en höjning i december.

Vid föregående enkät i början av augusti spådde 77 procent en räntehöjning i september.

Svenska räntor tar igen ränteuppgången i Europa och USA efter måndagens stängning och steg 1-5 punkter högre. Kronan stärktes 4 öre till 8:44 mot dollarn och 2 öre till 9:51 mot euron.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 53,2 i augusti från 55,2 månaden före, väntat 54,7. Samtliga delkomponenter, förutom lager, bidrog till nedgången, där produktionen bromsade index mest.

Nordea noterade att PMI fortsätter att pendla inom intervallet 52 till 55.

"Hårda data har visat tecken på en återhämtning de senaste månaderna men produktionstrenden förblir blek. Dagens PMI indikerar att en mer uttalad återhämtning i tillverkningsindustrin fortsatt återstår att se", skrev Nordea i en kommentar.

Den norska kronan tappade mer 6 öre till 9:35 mot euron. Den svenska kronan närmade sig tillfälligtvis åter paritet, men vände uppåt vid strax över 1:01. Nedgången i oljepriset tar sin tribut i norsk ekonomi och industri-PMI sjönk till 43,3 i augusti, den lägsta nivån på nästan sex år. Oljepriset tappade lite av måndagens kraftiga uppgång på som mest 12 procent, med brent ned till dryga 51 dollar per fat.

Pundet tappade rejält från 1:540 till 1:530 mot dollarn efter att brittiska PMI gått ned till 51,5 från 51,9. Konsumentvaror gick fortsatt starkt men det motverkades av en fortsatt svag utveckling för insats- och kapitalvaror.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?