ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen: Inköpschefer skrämde, fokus på Kina igen

Stockholmsbörsen stängde med ett tydigt minus på tisdagen. Återigen var det i första hand kinesisk statistik som hämmade köphumöret på aktiemarknader världen över.

Stockholmsbörsen OMXS30 backade 2,1 procent och stängde på 1.470. Aktier för 17,1 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen.

Nedgångarna för de ledande indexen i London, Paris och Frankfurt var något djupare än i Stockholm. Börserna på andra sidan Atlanten inledde i samma stil.

Säljintresset grundlades av att Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,7 i augusti. Minskningen var visserligen väntad, men investerare skrämdes av att nivån är den lägsta på tre år.

"Detta är inte särskilt överraskande, men marknaden fortsätter att vara mycket känslig för riktningen i Kina", sade en japansk aktiestrateg till Bloomberg News.

Riskaptiten reducerades ytterligare när liknande statistik från flera andra länder – såväl i Asien som i Europa samt från USA – återspeglade ett vacklande alternativt ett försämrat humör bland inköpscheferna.

På hemmaplan stängde 29 av de 30 aktierna inom storbolagsindexet med röda kursnoteringar. I botten hittades en rad konjunkturkänsliga bolag som SSAB, Electrolux och Volvo. Den kursmässiga kräftgången låg mellan 3 och 4 procent i dessa fall.

Det enda undantaget utgjordes av Getinge som steg på tisdagen, om än marginellt. Noterbart är att medicinteknikbolaget och den nya vd:n Alex Myers har utlovat nya finansiella mål på onsdagens kapitalmarknadsdag.

Mot trenden gick även strålterapibolaget Elekta, som steg nästan 8 procent efter en kvartalsrapport som visade bättre organisk tillväxt och bättre bruttomarginal än vad analytikerna hade räknat med inför evenemanget.

"Vi kan nog säga att vi har lite vind i seglen", summerade Elektas vd Tomas Puusepp och det var nog ett efterlängtat besked för strålterapibolagets aktieägare med tanke på att kursen, trots tisdagens uppgång, har fallit med 29 procent hittills under 2015.

Spelbolaget Net Ent, som anordnade kapitalmarknadsdag på tisdagen, har fått tillstånd att lansera spelprodukter i New Jersey-regionen. Bolaget ser förutsättningar för att ytterligare sju delstater i USA ska öppna upp för onlinespel under de kommande sex åren. Aktien steg 1,3 procent.

Även några oljeaktier gick bättre än index sedan priset på den svarta råvaran stigit kraftigt under måndagen och i slutet av förra veckan. Trots en prisrekyl nedåt på tisdagen steg kursen i Enquest och Blackpearl. Lundin Petroleum stängde samtidigt 0,5 procent lägre.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies