1515

Börsen: Inköpschefer skrämde, fokus på Kina igen

Stockholmsbörsen stängde med ett tydigt minus på tisdagen. Återigen var det i första hand kinesisk statistik som hämmade köphumöret på aktiemarknader världen över.

Stockholmsbörsen OMXS30 backade 2,1 procent och stängde på 1.470. Aktier för 17,1 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen.

Nedgångarna för de ledande indexen i London, Paris och Frankfurt var något djupare än i Stockholm. Börserna på andra sidan Atlanten inledde i samma stil.

Säljintresset grundlades av att Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,7 i augusti. Minskningen var visserligen väntad, men investerare skrämdes av att nivån är den lägsta på tre år.

"Detta är inte särskilt överraskande, men marknaden fortsätter att vara mycket känslig för riktningen i Kina", sade en japansk aktiestrateg till Bloomberg News.

Riskaptiten reducerades ytterligare när liknande statistik från flera andra länder – såväl i Asien som i Europa samt från USA – återspeglade ett vacklande alternativt ett försämrat humör bland inköpscheferna.

På hemmaplan stängde 29 av de 30 aktierna inom storbolagsindexet med röda kursnoteringar. I botten hittades en rad konjunkturkänsliga bolag som SSAB, Electrolux och Volvo. Den kursmässiga kräftgången låg mellan 3 och 4 procent i dessa fall.

Det enda undantaget utgjordes av Getinge som steg på tisdagen, om än marginellt. Noterbart är att medicinteknikbolaget och den nya vd:n Alex Myers har utlovat nya finansiella mål på onsdagens kapitalmarknadsdag.

Mot trenden gick även strålterapibolaget Elekta, som steg nästan 8 procent efter en kvartalsrapport som visade bättre organisk tillväxt och bättre bruttomarginal än vad analytikerna hade räknat med inför evenemanget.

"Vi kan nog säga att vi har lite vind i seglen", summerade Elektas vd Tomas Puusepp och det var nog ett efterlängtat besked för strålterapibolagets aktieägare med tanke på att kursen, trots tisdagens uppgång, har fallit med 29 procent hittills under 2015.

Spelbolaget Net Ent, som anordnade kapitalmarknadsdag på tisdagen, har fått tillstånd att lansera spelprodukter i New Jersey-regionen. Bolaget ser förutsättningar för att ytterligare sju delstater i USA ska öppna upp för onlinespel under de kommande sex åren. Aktien steg 1,3 procent.

Även några oljeaktier gick bättre än index sedan priset på den svarta råvaran stigit kraftigt under måndagen och i slutet av förra veckan. Trots en prisrekyl nedåt på tisdagen steg kursen i Enquest och Blackpearl. Lundin Petroleum stängde samtidigt 0,5 procent lägre.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?