1515
Annons

Börsen: Inköpschefer skrämde, fokus på Kina igen

Stockholmsbörsen stängde med ett tydigt minus på tisdagen. Återigen var det i första hand kinesisk statistik som hämmade köphumöret på aktiemarknader världen över.

Stockholmsbörsen OMXS30 backade 2,1 procent och stängde på 1.470. Aktier för 17,1 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen.

Nedgångarna för de ledande indexen i London, Paris och Frankfurt var något djupare än i Stockholm. Börserna på andra sidan Atlanten inledde i samma stil.

Säljintresset grundlades av att Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,7 i augusti. Minskningen var visserligen väntad, men investerare skrämdes av att nivån är den lägsta på tre år.

"Detta är inte särskilt överraskande, men marknaden fortsätter att vara mycket känslig för riktningen i Kina", sade en japansk aktiestrateg till Bloomberg News.

Riskaptiten reducerades ytterligare när liknande statistik från flera andra länder – såväl i Asien som i Europa samt från USA – återspeglade ett vacklande alternativt ett försämrat humör bland inköpscheferna.

På hemmaplan stängde 29 av de 30 aktierna inom storbolagsindexet med röda kursnoteringar. I botten hittades en rad konjunkturkänsliga bolag som SSAB, Electrolux och Volvo. Den kursmässiga kräftgången låg mellan 3 och 4 procent i dessa fall.

Det enda undantaget utgjordes av Getinge som steg på tisdagen, om än marginellt. Noterbart är att medicinteknikbolaget och den nya vd:n Alex Myers har utlovat nya finansiella mål på onsdagens kapitalmarknadsdag.

Mot trenden gick även strålterapibolaget Elekta, som steg nästan 8 procent efter en kvartalsrapport som visade bättre organisk tillväxt och bättre bruttomarginal än vad analytikerna hade räknat med inför evenemanget.

"Vi kan nog säga att vi har lite vind i seglen", summerade Elektas vd Tomas Puusepp och det var nog ett efterlängtat besked för strålterapibolagets aktieägare med tanke på att kursen, trots tisdagens uppgång, har fallit med 29 procent hittills under 2015.

Spelbolaget Net Ent, som anordnade kapitalmarknadsdag på tisdagen, har fått tillstånd att lansera spelprodukter i New Jersey-regionen. Bolaget ser förutsättningar för att ytterligare sju delstater i USA ska öppna upp för onlinespel under de kommande sex åren. Aktien steg 1,3 procent.

Även några oljeaktier gick bättre än index sedan priset på den svarta råvaran stigit kraftigt under måndagen och i slutet av förra veckan. Trots en prisrekyl nedåt på tisdagen steg kursen i Enquest och Blackpearl. Lundin Petroleum stängde samtidigt 0,5 procent lägre.

Altors plastjätte rekordinvesterar i Sverige

Plastföretaget Trioworld, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, har beslutat att miljardinvestera i en rad anläggningar, med sikte på att fördubbla omsättningen. Bland storsatsningarna som fått grönt ljus och stort statligt stöd är bygget av en Sveriges största anläggningar för återvinning av plast.

Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.
Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.

”Det känns förstås väldigt positivt att kunna bekräfta att vi beslutat om att göra en rekordstor satsning med samlade investeringar på över 1 miljard kronor i bland annat Sverige, Danmark och Frankrike”, säger Andreas Malmberg, vd för Trioworld, som är ett av Sveriges största plastföretag. 

Det är flera skäl som ligger bakom beslutet om en investeringsoffensiv. Bland annat ska den bidra till visionen att Trioworld, som ägs av en av riskkapitalbolaget Altors fonder, ska bli dubbelt så stort inom fem år och då nå 15 miljarder kronor i årlig omsättning. Samtidigt är målet att bli ledande inom återvunnen plast. 

”Det var inget lätt beslut med tanke på de många mörka moln som finns med energikris, hög inflation och försämrade konjunkturutsikter. Men vi har ett starkt stöd från vår ägare Altor som fullt ut stödjer vår vision om kraftig tillväxt och att ta ledartröjan i klimatomställningen i vår bransch”, säger Andreas Malmberg.

En av de enskilt största investeringarna som nu beslutats är att satsa totalt 340 miljoner kronor i Korsberga, utanför Vetlanda i Jönköpings län. 

”Vi ska kraftigt bygga ut en återvinningsanläggning vi köpte i fjol. Konkret handlar det om att öka återvinningen av bland annat ensilageplast, som används i stora volymer i jordbruket. När vi är klara 2024 kommer anläggningen att bli av av de största i Europa i sitt slag och bidra till att minska koldioxidavtrycket från bland annat det svenska jordbruket”, säger Andreas Malmberg.

Investeringen, som enligt Trioworld är en av de största satsningarna på plaståtervinning i Sverige hittills, genomförs också med hjälp av ett stort statligt stöd.

”Projektet har beviljats 113 miljoner kronor via Klimatklivet, vilket är oerhört betydelsefullt”, säger Andreas Malmberg. 

Di har tidigare rapporterat om att Trioworld vill investera flera hundra miljoner kronor i att bygga ut anläggningen i Korsberga. Bolaget varnade dock för att investeringen hängde i luften på grund av de rekordhöga elpriserna. 

”Vi är fortsatt väldigt oroade över elpriserna, och den pågående energikrisen i Europa som är ett allvarligt hot mot både företag och hushåll”, säger Andreas Malmberg.

”Men precis som exempelvis bilindustrin måste storsatsa på elektrifiering för att klara klimatmålen, måste vi i plastindustrin helt enkelt ställa om och bli cirkulära. Och stora miljösatsningar som i Korsberga kan därför inte vänta utan är helt nödvändiga för att vi på sikt ska kunna fortsätta vara framgångsrika”, säger Andreas Malmberg.

Men årets rekordhöga elpriser och farhågor om nya elprischocker är ett stort orosmoln för Trioworld, inte minst inför den kommande vintern, fortsätter han.

”Våra elkostnader har ökat kraftigt, men utan våra omfattande elsäkringar så hade det varit rena katastrofen. Hittills har vi kunnat föra över kostnadsökningarna genom prishöjningar. Men det har varit svåra diskussioner och blir allt tuffare”, säger Andreas Malmberg, och tillägger att skyddet från elprissäkringar kommer att löpa ut efterhand.

Och i likhet med andra näringslivsföreträdare anser han att svenska politiker måste ta krafttag för att möta elkrisen.

”Det måste snabbt till reformer som skyndar på och underlättar för storskalig utbyggnad av ny elproduktion och stärkta elnät, inte minst i södra Sverige där det är stor brist på kapacitet och priserna ofta är skyhögt högre än i norr”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera